Средиземноморската диета се смята за един от най-добре балансираните хранителни режими в целия свят, но скоро ще има сериозна конкуренция, и то от Север. Скандинавският режим на хранене е на път да я измести решително, точно както викингите покорявали света преди столетия. В северната част на Европа все още се хранят като мощните си предци – с много риба, зеленчуци и предимно дивечово месо. Неслучайно новият режим, който тепърва ще печели последователи, се нарича Диета на викингите.

Все повече диетолози я препоръчват, отбелязвайки факта, че в скандинавските страни хората с наднормено тегло са наполовина по-малко от тези в Германия или Великобритания например, известни с проблемите си в това отношение. Основната теза на специалистите е, че при този начин на хранене приемът на вредни мазнини е сведен до минимум, въглехидратите са концентрирани сутрин, а енергията основно идва от консумирания протеин. В диетата на викингите преобладават риби, богати на полезни омега 3 мазнини – скумрия, херинга, пъстърва, сьомга.

Те обикновено се приготвят печени и изобщо в северната кухня храната рядко се пържи. Месото, което не е в големи количества, е предимно от диви животни и птици. То е по-жилаво, но след адекватна топлинна обработка този проблем се преодолява лесно. Скандинавците ядат доста зърнени храни, но не и от бяло брашно. Те използват предимно ръжено и ечемичено, както и овес под всякаква форма.

Плодовете в менюто им са най-вече дребни – малини, ягоди, къпини, боровинки, касис и други, характерни за тази част на Европа. Именно сладките дребосъчета се смятат за най-подходящи за всяка диета, тъй като съдържат по-малко плодова захар и са с по-нисък гликемичен индекс от цитрусите например. Освен това в малките плодчета има повече антиоксиданти, отколкото в повечето други плодове.

Наследниците на викингите не разполагат с голямо разнообразие от зеленчуци поради суровия климат, пише hotnews.bg. Повечето са кореноплодни или зелеви, но това далеч не означава, че не се радват на разнообразие. Дотук всичко ни звучи чудесно, единствено ни липсват ядките, но те могат да се наваксват лесно. Предстои да видим дали Севера ще се изравни с Юга по здравословно хранене, но по всичко личи, че има шанс за това.