Човешкото тяло непрекъснато се променя. Ако до вчера не сте слизали от колата, а от утре решите да тренирате за маратон, то вашият мозък и тяло ще трябва да се нагодят към промяната. Ако доскоро не сте и помирисвали планина, а от утре се катерите в устрем към върха всеки уикенд, то това отново води до промяна в мозъка и тялото. А какво да кажем за нещо толкова огромно и важно като майчинството например? Бременността променя тялото на жената, в някои случаи завинаги.

Временно хормоните, които се отделят през деветте месеца на износване на плода, променят начина, по който майката вижда, мирише и яде храната. Това е промяна, която изчезва след раждането. Но растежът на косата, това как тялото съхранява мазнините и самите процеси на хранене може да се променят за постоянно. Освен това мозъкът на жената се променя, когато тя се превърне в майка.

Многобройни проучвания показват, че мозъците на вече родилите жени се увеличават. Към тях се добавя нова сива материя, което обикновено не се случва, без да са налице солидна доза учене, мозъчна травма или заболяване, или значителна промяна в околната среда. И нещо много интересно!

Жените, които раждат след 35-годишна възраст, помнят по-добре, когато остареят. Родилите жени имат по-добро зрение, по-силна памет и по-ниско ниво на страх, особено когато се касае за защита на децата им. Превръщането в майка - поне в мозъка, много прилича на чувството при влюбване.

Най-големите промени в мозъка се случват при раждането на първото дете, пише Блиц. Не е ясно дали мозъкът на майката се връща някога към първоначалното си състояние, например когато децата пораснат. Експерименти с мишки показват, че това не се случва до смъртта им.