За две десетилетия сиракът с белег на челото измина дълъг път от килера под стълбите на ул. "Привит драйв" 4 до франчайза на стойност почти 24,5 млрд. щатски долара.

Днес историята за Хари Потър, която плени сърцата на стотици хиляди по целия свят, навършва 20 години.

На 26 юни 1997 г. е публикувана първата книга от поредицата на Джоан К. Роулинг - "Хари Потър и Философския камък". Издадени са едва 500 копия. След това става магията - тази книга и следващите шест добиват световна популярност и от тях са продадени над 450 млн. копия.

На рождения ден на "Хари Потър" научете няколко любопитни факта за филмовата поредица.

1. Девет британски издателства отхвърлят ръкописа на "Хари Потър и философският камък".

2. Купищата от книги в кабинета на Дъмбълдор във филма всъщност са красиво подвързани стари указатели.

3. Дж. К. Роулинг и Хари Потър са родени на една и съща дата - 31 юли. Това не е единствената прилика между писателката и героите. Роулинг признава, че Хърмаяни прилича на нея като млада.  

4. Когато Стивън Спилбърг проявява интерес да режисира "Хари Потър", той иска главната роля да изиграе актьорът Хейли Джоуел Осмънт. В крайна сметка той се отказва от работата с Роулинг и новият режисьор Крис Кълъмбъс продължава с издирването на подходящ за ролята. За седем месеца над 300 деца са пробвани за героя на Хари.

В крайна сметка продуцентът Дайвид Хеймън открива Даниел Радклиф в публиката по време на театрална постановка. Харесва го от пръв поглед и убеждава родители му да го заведат на прослушването. Останалото е история.

5. Актьорът Ричард Харис три пъти отказва да изиграе проф. Дъмбълдор, но накрая се съгласява заради молбите на внучка си.

6. Маги Смит, изиграла проф. Макгонагол, е диагностицирана с рак на гърдата в началото на снимките на предпоследния филм от поредицата. Въпреки това, тя не се отказва от ролята си, като паралелно с това се бори с болестта. Впоследствие актрисата успява да се излекува.

7. Дубльорът на Даниел Радклиф в опасните сцени в поредицата - Дейвид Хоумс, претърпява тежък инцидент на снимачната площадка на "Даровете на смъртта" и остава парализиран.

8. Роулинг получава покана да участва във филма, като изиграе майката на Хари - Лили, но тя отказва. 

9. В Южна Калифорния антипотъровски фанатици искат да забранят на учениците да четат "Хари Потър". В поне 17 щата са заведени искове книгата да бъде забранена. "Хари Потър" е забранен в училищата в Канзас и Колорадо.

10. Роулинг измисля Дименторите във филма вследствие на депресията, в която изпада след смъртта на майка си. Тя умира от множествена склероза през 1990 г.

Това са същества от приказния свят на Хари Потър. Те са високи, нямат очи, а само уста, с която прилагат последното си и най-страшно оръжие - Целувката на Диментора.