​Недрата на Родопите са изключително богати на пещерни образувания. За съжаление много от тях са неизвестни и непознати, а още по-голяма част от тях са и неблагоустроени. Едни от най-известните пещери в Родопите са Ягодинската пещера, Дяволското гърло, Ухловица и Снежанка. Наред с тях има нетолкова известни, но изключително интересни подземни царства, сред които:

Пещера Ледницата

Пещера Ледницата се намира в близост до село Гела. Липсата на табели, указващи пътя към нея, я прави трудно достъпна за туристите.

Ледницата е дълга 1525 метра, от които достъпни за посетители са едва 100 метра. Ледените образувания, които не се топят през цялата година дават и името на пещерата.

След тесен вход по естествени стъпала се слиза до голяма площадка. Терасите са украсени с прозрачни куполи, сталагмити и сталактити.

Пещера Топчика

Пещера Топчика се намира в в землището на село Добростан. През 1970 година е обявена за природна забележителност.

Топчика е интересна с археологическите находки, намерени там. Открити са рисунки и гравюри на животни, останки от животни и керамика, както и най-забележителното – надпис на старославянски, писан от монах-отшелник. Смята се, че пещерата е  била обитавана още през старожелязната епоха.

Пещера Хралупа

Пещера Хралупа също се намира в района на село Добростан. Тя впечатлява с красивите си бели пещерни образувания.

За пещера Хралупа съществува интересна легенда, разказваща за терзия, тръгнал от село Борово за Добростан.  По пътя го хванали разбойници. Подложили го на мъчение, за да каже къде са парите му. Ограбили го, а след това го убили и захвърлили в пещерата.

Легендата е потвърдена от спелеолозите, проучвали пещерата, тъй като там са намерени човешки череп и останки от джобно ножче.

Пропаст Дрангалешка

Пропастта или пещерата Дрангалешка се намира на около 3 километра от село Мугла, по пътя за село Тешел.

Общата дължина на пропастта Дрангалешка е около 1140 метра, а дълбочината й е около 225 метра, което я прави най-дълбоката пропаст в региона на Родопите и седма по дълбочина в България.

В дъното на пропастта има езерце, като се счита, че водата е от Мугленската река. Нивото на водата в Дрангалешката дупка е с 80 метра под нивото на реката. Предполага се, че е налице добре развита подземна карстова мрежа.

Кутелска яма

Кутелска яма се намира в района на село Дряново, точно под връх Кутела. Пропастта е дълбока 105 метра. За нея съществува интересна легенда.

Според преданието двама приятели открили заровено имане и решили на другия ден да си го поделят. На сутринта, когато трябвало да поделят имането единият довел своя брат. Опекли чеверме, седнали да хапнат и да пийнат. Дошло време да делят парите, но двамата братя заклали приятеля си и го хвърлили в Кутелска яма, а парите разделили по между си. Така до днес е останала легендата за бездънната и страховита Кутелска яма.

По време на проучванията преданията не са потвърдени, тъй като не са намерени човешки кости.

Освен със своята природа, Родопите са необятни и със своите подземни царства. Има изключително много непознати подземни светове в планината на Орфей. Това са само малка част от тях.

Тази непознатост е примамлива за всички любители-изследователи, но за да се насладите на непознатите пещерни светове на Родопите трябва да сте добре подготвени и оборудвани и придружавани от опитни водачи.

Източник: rodopchani.bg; caves.4at.info