Очаква се на 16 юни Българският институт по стандартизация (БИС) да разреши две промени, които ще превърнат уникалното с лечебно-диетичните си качества българско кисело мляко в йогурт.

Първата промяна в БДС за киселото мляко е свързана с опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг.

Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките. От въпросната компания настояват да отпадне изискването за материала. Това означава, че се развързват ръцете на производителите да използват всякакъв вид опаковки, без оглед на това дали те ще съответстват на киселинността и останалите качества на продукта “българско кисело мляко”.

Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко, съобщава Dariknews.bg.

Министерството на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС за киселото мляко. Това становище ще бъде изпратено до Българския институт по стандартизация, където на технически комитет на 16 юни ще бъде разгледано предложението, съобщиха от ведомството.

Министерството изразява позиция, че количеството на двата основни щама в българското кисело мляко трябва да остане без промяна, така както е записано в действащия БДС. Причината е, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на киселото мляко по стандарт.

Подчертава се, че ведомството държи на запазването на традиционния характер на българските млечни продукти, които са познати в цял свят със своето качество и уникалност още от древността.