Зимата определено не е лесен сезон за обувките ви! Особено, когато възникват проблеми във връзка със снеговалежа, който често е в немалко количество!

След ходенето пеша всеки един от нас е забелязвал неприятните петна по обувките си! Оказва се, че това е сол, която въздейства на кожата, и ако не вземете мерки, обувките ви просто ще се развалят или по тях ще останат неприятни белези. Но не се притеснявайте, можете да се отървете от този проблем просто и лесно! Следвайте съветите, които са изброени по-долу, и вие ще забравите за този проблем завинаги!

Как да се почистите обувките си от солта?

Прибирайки се от отвън, веднага изплакнете кожените си обувки с топла, но не гореща вода. След това увийте замърсеното място с хартиени салфетки или тоалетна хартия и оставете ботушите да изсъхнат. Излишната сол ще попие в хартията. Сухите вече ботуши намажете с детски крем.

За премахването на солните петна от кожените обувки ще ви помогне 9%-ов оцетен разтвор. Смесете оцет с вода в съотношение 3:1 и избършете замърсеното място.

Рициновото масло е популярен народен начин да се справите с образуването на петна. Изчистете и изсушете обувките с мека кърпа, напоена с рициново масло. Ако белите петна не изчезнат, повторете процедурата. Минете със суха четка.

Велурените обувки изглеждат впечатляващо, но е по-трудно да се грижите за тях. За да ги почистите, сварете вода в тенджера и задръжте ботушите над парата.

Средство за велур и набук: смесете 1 супена лъжица амоняк с 1 супена лъжица топла вода. С помощта на гъба, напоена в този разтвор, внимателно почистете замърсените области. Когато повърхността е суха, третирайте обувките със специална гумена четка за велур.

След тези процедури обувките ви ще си върнат прекрасния вид и солените петна ще изчезнат, но не пропускайте да ги минете със специална боя, пише За Жената.БГ. Тя ще им помогне да получат хубав цвят и ще образува защитен слой, който ще отблъсква влагата.

За гладка кожа изберете продукти на базата на природен пчелен восък, но не силикон, тъй като последният разваля обувките след допир със солта. За велур и набук използвайте продукти под формата на спрей.