Някои от изглеждащите безобидно козметични грешки биха могли да имат наистина пагубни за вида ни последици. В желанието си да изглеждаме по-красиви и да сме в крак с козметичните новости, всички „коригираме“ естествените си черти с помощта на грим. Всичко това е чудесно, но както с всичко останало, и тук трябва да обърнем специално внимание на това, какво ни отива и какво би било добре за нас. Освен, че може да ни подмлади, козметиката може да има обратен ефект и визуално да ни състари.

Кога гримът се превръща от красиво в прекалено и с какво трябва да внимаваме, за да не изглеждаме по-стари, отколкото всъщност сме? Ето и отговорите:

1. Твърде тъмният молив за вежди

Така модерните плътни, тъмни и добре оформени вежди не са по силите на всеки. Тези, които все пак са намерили решение в молива за вежди трябва да имат предвид, че много тъмният цвят състарява. Решението е да спрем своя избор на два тона по-светъл нюанс, с който да уплътним формите, без разликата с естествените ни косъмчета да е стряскащо контрастна.

2. Използването на молив и спирала на долните мигли.

Това е една често срещана грешка, която добавя няколко години към възрастта. Използването на спирала и молив на долния клепач подчертава сенките под очите, а при размазване – дори създава такива.

3. Тъмни червила

Всеизвестно свойство на тъмните цветове е, че оптически смаляват. Бихме искали това да се случи почти навсякъде, но не и на устните ни. Затова използвайте по-светли червила или гланцове с повече блясък.

4. Черният молив

Изключително красивата очна линия може да се направи и с тъмно кафяв молив. Сменете черните нюанси с по-естествени и светли такива, за да не създавате излишна тежест в очите.

5. Директното поставяне на червило

Използвайте пръсти или специална четка от естествен косъм. Ако слагате червилото директно върху устните си рискувате да излезете извън контура и с чистенето да развалите целия си грим. Нанасяйте с помощта на козметични инструменти и поставяйте повече в центъра на устните си, за да увеличите оптически обема и да създадете ефект на „целунати“ устни.

6. Моливът за устни

След като споменахме за червилото, няма как да подминем и молива за устни. Грешният подбор на цвят може да ни направи да изглеждаме значително по-възрастни. За да избегнем този нежелан ефект, трябва да селектираме молив, който е в телесен нюанс, а не често срещаната грешка със същия цвят като червилото. Ако очертаем устните си с твърде тъмен молив или го направим много над естествената линия на устата, рискуваме да „качим“ няколко години.

7. Фон дьо тен

Твърде голямото количество фон дьо тен не само, че заличава всички зачервявания и недостатъци на кожата, но и създава ефект на „маска“, подчертаващ линиите и дори най-малките бръчки. Нанасяйте с помощта на апликатор и не прекалявайте с количеството!

8. Коректор

По същите причини, по които трябва да внимавате с фон дьо тена. Подчертаването на бръчките ни прави да изглеждаме значително по-възрастни и определено не е сексапилно. Изберете коректор, който не е течен, а под формата на стик и съдържа светлоотразителни частици, които да добавят малко блясък под очите и да прикрият тъмните кръгове.

9. Пудра

Не използвайте пудра! Това е най-основната причина за състаряване с грим. Младата кожа отразява светлината с розова свежест, а пудрата – матира, с което губи блясъка и създава сивкав отенък. Освен нежеланото „оцветяване“, пудрата също подчертава бръчките и визуално уголемява линиите на лицето.