Шест оцветителя и консерванта увреждат непоправимо човешката ДНК. Учени от БАН са установили категорично това за няколко от разрешените Е-та, които се добавят в храните - оцветители, овкусители и консерванти, съобщи ТВ7.

Добавките се съдържат в консервите, месните и рибни продукти, в колбасите, в оцветените сладкиши, плодовите сокове, в десертите, както и в кафето.

Всяко едно увреждане в ДНК е потенциален носител на промени в клетката до злокачествената й трансформация, тоест превръщането й в рак, твърдят българските учени. Те започват работата си преди близо десет години. Експериментите са проведени в лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология под ръководството на доц. Георги Милошев.

„Ние очаквахме подобен резултат. Но за нас беше изненада, че приетите норми са 100 пъти по-високи, отколкото концентрациите, които наблюдаваме, че увреждат ДНК. Следователно за някои от тях трябва да се помисли дали не трябва да бъдат намалени концентрациите в хранителните продукти“, заяви доц. Милошев.

Учените са категорични, че изследването им не трябва да предизвиква паника.

Те не могат да кажат каква е вероятността концентрацията на тези консерванти и оцветители да предизвика рак. Данните от тяхното проучване са приети от международната научна общност.

Тези изследвания засега са правени само в епруветка. Трябва да се отчете тяхната реакция върху жив организъм, каза пред TV7 диетологът доц. Донка Байкова. Тя заяви, че проучването предстои да бъде обсъдено на европейско ниво.

Експертът препоръча да се храним колкото се може повече с натурални продукти.