През последните години жените станаха по-независими и самодостатъчни, но въпросът с брака е все така наболял. Желанието да се създаде семейство и натискът от страна на близките кара много дами да бързат да се омъжат. Какво очакват съвременните жени от брака и какви подводни камъни могат да срещнат по пътя си?

Бракът е тежка работа, в процес на която партньорите трябва да изпитат търпението и вътрешните си сили и чак след това евентуално да постигнат хармония в съвместния живот. Защо тогава повечето от нас се стремят към това, без да се смятат за заклети мазохисти?

В анкетите най-често срещаните отговори са пет:

- Защо пък не, това е логично продължение на връзката.
- Заради бременност или смяна на местожителството на партньора.
- От страх от самота.
- От желание да се отделят от родителите или да се почувстват зрели (бракът се възприема като навлизане в зрелостта, изискващо да бъдеш отговорен).
- От страх да изгубят партньора.

Както виждате, любовта и желанието да бъдете заедно всеки ден не са на първо място в този списък. При това всички ние мечтаем да срещнем човек, с когото да изпитаме емоционална близост, духовно единство и взаимно физическо привличане, но не вярваме, че ще открием всичките тези неща съчетани в един човек. Какво да правим?

Този въпрос е актуален най-вече за жените, тъй като опитът показва, че те по-често имат чувството, че надеждите и мечтите им не са се оправдали. Да понижиш изискванията си не е решение на проблема. Жените за разлика от мъжете и без това твърде често правят компромиси и проявяват отстъпчивост, заради която по-късно страдат.

Почти всяка една жена се надява да срещне мъж, който да е подходящ именно за нея и чиито недостатъци тя да може да приеме. От една страна това е реалистичен подход, но от друга жените често не си дават сметка за истинските си желания и не си представят твърде ясно какъв трябва да е партньорът им. Само ако бъдат честни пред себе си и ако уточнят какво е важно за тях у един мъж, без да забравят, че положителните качества си имат и обратната страна, те ще могат да си избират партньори осмислено.

Много жени все още държат да се омъжат заради статута на „госпожи“, а това едва ли ще ги направи щастливи. Това, разбира се, не означава, че трябва да погребете желанието си да се омъжите, просто защото партньорът ви не иска брак. Често дамите отхвърлят мъже, които са им близки по дух, само защото не ги възприемат като потенциални брачни партньори. Общественият натиск или биологичният часовник им напомнят, че трябва да успеят да родят дете. Ако мъжът също не е против да има деца, това единствено съвпадение може да стане решаващо в избора на партньор.

Добре ще е жените да се отпуснат и да се наслаждават на периода на запознанства и срещи. Давайте равни шансове на всички кандидати, дори и на онези, които според вас сега не са настроени да създадат семейство. Ако сформирате двойка, идеята за създаване на семейство може да възникне по естествен път.

Хубаво е, че през последните години жените много са се променили и вече не се страхуват толкова от „моминския“ живот и от периода на осъзната самотност, пише woman.bg. Те се чувстват все по-комфортно сами и това е новото предизвикателство, което може да ни предложи обществото, защото противоречи на желанието на мъжете да получат някой ден домашен уют.