Фактът, че спалнята ни не е социална зона, не означава, че е по – малко важна, когато стане въпрос за обзавеждането й. В крайна сметка ние прекарваме тук една трета от живота си, което е достатъчна причина, за да й отдадем нужното внимание.

Но подобно и на други стаи, и тук допускаме някои грешки в обзавеждането, а те могат да попречат на пълноценната почивка.

Ето няколко пропуска и как да ги преодолеете.

Грешка # 1: Избирате неправилното нощно шкафче

Не е задължително да слагате нощно шкафче от комплекта на спалнята. Дори и обикновения стол може бъде такова, стига да е правилната височина и размер. Именно това е тайната на перфектния помощен шкаф. Той трябва да е на същото ниво на горната част на матрака. Ако е твърде нисък или висок, няма да ви е удобно да достигате до книгата или чашата вода.

Грешка # 2: Не обръщате внимание на осветлението

Уверете се, че спалнята ви има няколко източника на светлина. Най – добре е да заложите на таванска и подова лампа, по възможност регулируемо. За да определите кой тип осветление е най – подходящо за вас, помислете как да използвате спалнята и проектирайте осветлението около начина си на живот. Например, ако четете в леглото всяка вечер, сложете малка нощна лампа с мека светлина.

Грешка # 3: Поставяте килима на грешното място

Това е сред най – честите грешки - красива спалня без килим или хубав килим, но разположен пред леглото, а не до него. За да се възползвате максимално от уюта на килима, сложете голям под леглото или по – малки от двете страни, за да стъпвате удобно на него когато ставате сутрин.

Грешка # 4: Заобиколени сте с техника

Повечето специалисти препоръчват да държите технологичните устройства далеч от леглото. Истината е, че по – голямата част от нас съхраняват телефона си до главата или в най – добрия случай на нощното шкафче. По – добре е да го приберете в чекмеджето или да определите по – далечен рафт, на който да стои. Не забравяйте да изключвате и зарядното от контакта, след като сте заредили устройството. Опитайте се да прикриете максимално кабелите – на телевизор, лаптоп, музикална уредба… Ще видите как спалнята ви ще придобие ново излъчване.

Грешка # 5: Забравяте за фън шуй в спалнята

Когато става дума за оптимална позиция за легло, опитайте се да се придържате към принципите на фън шуй. Според тази древна китайска философия, леглото трябва да бъде в "командно положение", което е далеч от вратата, но позиционирано, така че да може дая виждате. Ако площта позволява, подредете леглото, така че да има място около него (не в ъгъла), а таблата да е до здрава стена. И макар да е трудно постижимо за малките домове, опитайте се да не слагате нищо под леглото, а да го държите свободно от всякакъв багаж.

Източник: idei.bg