Учени на НАСА работят над град от огромни балони в облаците на Венера, който ще даде възможност на астронавтите да изследват планетата, без да стигат до опасната й повърхност, съобщи в. „Индипендънт”.

Венера е много негостоприемна. Температурата там достига до 462 градуса Целзий, а атмосферното налягане е 92 пъти по-голямо от земното. Има и слой киселинни облаци. На 45 км над планетата обаче условията са почти идеални. Атмосферното налягане е сравнимо със земното, а гравитацията е малко по-слаба. Именно там според проекта Havoc (High Altitude Venus Operational Concept) могат да бъдат разположени балонообразните апарати за по двама астронавти. Те ще могат да работят в тях 30 дни.

Проектът още е само предложение. Директоратът по системен анализ и концепции ще продължи да работи по него, докато НАСА стане готова да стигне с астронавти до Венера.

Предизвикателството за мисията е как сгънатите балони да стигнат до Венера, а след това да бъдат надути. Трудно ще е също корабът и слънчевите панели, които ще го захранват, да издържат на сярната киселина в атмосферата и на другите предизвикателства, докато се носи над планетата.

TrafficNews.bg