След като ви представихме шест от най-добрите коледни базари в света продължаваме напред. Във втората част от статията коледното настроение ще Ви застигне с пълна сила. 

Вижте какво сме си подготвили и се потопете в магията, наречена Коледа:

Вормс
21 ноември – 23 декември

Само на един час южно от  Франкфурт  е позициониран "най-старият” град на Германия"- Вормс. Той е малък, но е много красив. На пазарния площад и около него са разпръснати  50 сергий и изящни светлини и украси.

Кънкьори демонстрират своите умения на ледената пързалка, а децата се радват на истински и сладки домашни любимци в "живата ясла", тръпнейки в очакване да видят Дядо Коледа.

Неговите чували с играчки и радостта наподобяват празниците по селата: плати € 3 (£ 2.20) и вземи това, което си заслужил, ако си слушал през годината. Със своята римска история и огромна римска катедрала, миналото присъства ежедневно, но по Коледа,изненадите ни дебнат отвсякъде. Звучи както класическа музика,така  и традиционната Turmblasen, евангелски хорове и дори Карол-пеене, пише telegraph.co.uk

8. Кьолн
21 ноември – 23 декември

Кьолн има не един, а седем коледни пазараи .Сред тях са пазара на Стария град с ръководител  Alter Markt и катедралата за свещи, украси за елхи и ръчна дантела. Докоснете се до приказката на Ник на Рудолфплац. Там има цял куп красив дървени играчки.  Най-любимото място на местните жители е Neumarkt’s Angel’s Market, където продават любимата им торта Dresden Stollen.

[/userfiles/files/kiolnmkirste.de.jpg]

[/userfiles/files/neu-reich.de.jpg]

Сред дърветата на Stadtgarten, малко в ляво е разположен пазар, който продава монголски чехли, бижута и десетки различни видове мед. Това е едно спокойно място, където да седнеш с чаша Glühwein е истинска наслада.

9. Италия – Болоня
20 ноември 2016 - 06 януари 2017

Забравете "Весела Коледа" - в Болоня, "Buon Natale" е поздравът , който ще чуете на сезонните пазари. Разположена  успоредно на Катедралата Сан Пиетро (12-ти век) е Фиера ди Натале, а по-малката Antica Фиера ди Санта Лучия се съсредоточава върху обителта на църквата Санта Мария деи Серви.

[/userfiles/files/landlopers3-bologna-850x563.jpg]
[/userfiles/files/thechromologist.com.jpg]

Болоня е синоним на добрата храна. Съблазнителните творения са навсякъде, от марципанови плодове и цитрусови кори потопени в тъмен шоколад  до Torrone - празнична нуга халва направена с ядки и мед.

10. Швеция – Стокхолм
November 23 – December 23

Въпреки, че първия коледен пазар на площад Stortorget в Стария Стокхолм се проведе преди 500 години , в днешно време той датира  от "само" един век. В предната част на Нобеловия музей, близо до Кралския дворец, веселите сергиите са пълни с занаяти, направени само в Швеция, като например стъкло, керамика и бижута. Цените са изненадващо достъпни.

[/userfiles/files/13%D0%BBchristmas-market-ap-6-large.jpg]

Възрастните отпиват глътка glögg (греяно вино) и всички хапват munches pepparkakor - тънки джинджифилови бисквити. С натрупването на снега, всичко това изглежда като коледна картичка, в скандинавски стил.

[/userfiles/files/sweden.se.jpg]

[/userfiles/files/receptfavoriter.se.jpg]

Бъдете сигурни, че трябва да се върнете вкъщи с вкус на Швеция: saffransbullar (шафранови кифлички) и вакуумна опаковка колбаси, направени от  (не казвайте на децата) месо от северен елен.

11. Норвегия – Трондхайм
9 – 18 декември

Ако се окажете в този арктичен град се разходете до централния площад, където ще намерите клъстери от дървени бунгала и традиционните Sami lavvos (палатки в индиански стил). Горящите казани и шейни добавят още чар.

[/userfiles/files/escape.com.au.jpg]

Купете ръчно тъкани шалове и керамични винени чаши, вкусни зрънца с вкус на сирене и сушено месо от северен елен.
Презаредете с лос бургери, вафли с боровинки, и халби с греяно вино около открит огън в lavvos. Не пропускайте  една разходка през Gamle Bybro (мост на Стария град) с ярко боядисани дървени къщи на Bakklandet.

12. Унгария – Будапеща
13-ти ноември 2016 - 06 януари, 2017 г.

Посетителите на  Будапеща  ще открият 100 дървени павилиона в Vörösmarty и площад Свети Стефан.

[/userfiles/files/budapestchristmas.com.png]

Сред купищата сладки унгарски сладкиши са плетени изделия, традиционни кожени шапки и ръкавици, бижута от цветя, градински феи носещи "добър късмет"  и ръчно изработени шоколадови бонбони и медени питки. Можете дори на място да видите и сами да изработите железни свещници.
Празник на греяното вино, канелените сладки и печените торти (наречени Kürtőskalács - направени от сладко тесто с мая, от които една лента се завърта и след това увита около пресечен конус с форма за печене на шиш  се разточва в кристалната захар . Пече се на въглен , докато се разтопи маслото и повърхността му добие златисто-кафяв цвят.

[/userfiles/files/Kurtoskalacs_szentivanlaborfalva1.jpg]

По време на процеса на печене захарта, която е останала се карамелизира и образува блестяща, хрупката коричка. Повърхността на тортата може да бъде украсена с орехи или канела на прах).

[/userfiles/files/43bd5c453fac5f7f89d2a46d0861a7f6.jpg]

Любителите на солените вкусотий, могат да опитат пица Toki pompos,  в унгарски стил гарнирана с бекон, лук и сметана.

[/userfiles/files/toki-pompos.jpg]

Не забравяйте да пийнете  чаша унгарско пенливо вино в Városliget кафене, с изглед към ледената пързалка.