2014 година вече е история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в света на технологиите.

"Disruption" e много важна дума в Силициевата долина. Това е моментът, в който един нов бизнес модел преобръща един вече утвърден пазар. Да бъдеш такъв е много по-ценно от това да имаш бърз растеж. Това означава, че ти можеш да промениш света, поне малко. 2014 г. беше пълна с потенциални предвестници на промяната.

Apple например го направи поне два пъти. Компанията представи през октомври своята система за плащане с iPhone Apple Pay, първоначално в Съединените щати. Вместо да се плаща с пари или с банкова карта, всеки един клиент може да извади своя телефон на Apple до POS терминала. Плащането ще бъде потвърдено от сензора за пръстови отпечатъци на iPhone. Ако системата се наложи, то тя ще може да преразпредели паричните потоци на няколко места.

Второто нововъведение Apple направи по време на представянето на новия си модел IPAD - препрограмируема SIM карта, с която всеки може бързо да смени оператора си на мобилната мрежа.

Но като цяло 2014 г. бе изключително динамична и интересна за света на технологиите. През последните 12 месеца на пазара се появиха редица дългоочаквани продукти, включително новият iPhone. На преден план излезе спорната услуга Uber, появиха се интересни хардуерни проекти, като Project Ara, а някои стари се върнаха към нов живот - като Walkman. Ето какво още видяхме през 2014 г. в технологично отношение.

IPO-то на Alibaba

Китайският онлайн търговец на дребно Alibaba се листна на борсата и се превърна в едно от събитията на годината със своето страхотно IPO. В първия ден от търговията с ценни книжа акциите на фирмата поскъпнаха с над 30% от емисионната цена от 68 долара на акция. Благодарение на това пазарната стойност на компанията на разредена основа достигна 230 млрд. долара. Alibaba беше оценена цели 25 пъти над очакваната от банките поематели печалба за 2015 г.

Uber

Услугата за споделено пътуване Uber определено разбуни духовете през последната година. След като разшири бизнеса си на редица пазари, Uber се сблъска със сериозни препятствия по пътя си. В много държави таксиметровите шофьори излязоха на стачки, обявявайки, че услугата подрива бизнеса им. Други страни изразиха опасения, че Uber може да носи опасност за пътниците, а тези страхове станаха още по-големи, когато индийка беше изнасилена от шофьор, работещ за Uber. Сега компанията се бори с регулаторите на редица места по света. Отскоро услугата е достъпна и в България.

Социалните мрежи

Facebook остава лидер сред социалните мрежи. През тази година тя заложи изключително на отделянето на някои свои услуги. Може би най-големият ѝ ход беше отделянето на приложение за изпращане на съобщения Messenger от основното мобилно приложение на социалната мрежа. Все повече платформи пък търсят нови възможности за реклама, като Pinterest и Snapchat, които тестват или пускат спонсорирани реклами. От своя страна приложението за споделяне на снимки Instagram задмина Twitter по брой потребители. То вече има 300 млн. активни потребители месечно, които снимат, редактират и споделят снимки помежду си. Tumblr стана най-бързо растящата социална мрежа, тъй като успява с най-бърз темп да привлича нови потребители.

Iphone 6

Безспорно най-очакваното събитие на годината в технологичния свят беше излизането на новия смартфон на Apple. През тази година компанията ни зарадва с устройства с по-големи екрани. На бял свят се появиха iPhone 6, който има 4,7-инчов дисплей, и iPhone 6 Plus, който е 5,5 инча. И двете джади имат по-дълъг живот на батерията, а появата им на пазара предизвика истински фурор. Огромни опашки се извиха пред магазините по цял свят, предлагащи новите устройства на Apple. Само в първия ден компанията получи над 4 млн.заявки за iPhone 6. Това само подчерта част от проблемите, с които се сблъска компанията съвсем скоро след това – огромно търсене и невъзможност да му отговори на момента.

iPad Air 2

Феновете на устройствата на Apple имаха щастието да видят още един нов продукт на компанията тази година. Става дума за таблета iPad Air 2, който е с 18% по-тънък от предшественика си и си спечели славата на най-тънкия таблет на пазара. Устройството е дебело само 6,1 мм и има 9,7-инчов дисплей, чиято резолюция е 2048x1536 пиксела. Освен това той има система за защита, която използва пръстови отпечатъци, както и двойни микрофони за много по-добър звук.

Google Glass в лещи

Google продължава технологичното развитие на Google Glass, представяйки иновативна идея за контактни лещи, които могат да правят снимки. Компанията вече е подала заявка за патент на микро камера, която работи с контактни лещи за хора, болни от диабет. В лещите се поставят специални датчици, които следят нивата на глюкоза в сълзите на собственика. За пореден път Google показа, че мисли изключително напредничаво.

Ходовете на Blackberry

2014 г. беше година на надежди за Blackberry. Не защото компанията пусна на пазара нещо революционно ново, но направи нови стъпки към възвръщането на пазарния си дял с пускането на нови устройства. Първото, смартфона Passport, се отличава с нестандартен дизайн, който е почти квадратен. Целта на производителя на телефони е да привлече сериозната аудитория с него, претендирайки с предлагането устройство, което е удобно и същевременно особено полезно на професионалистите. Компанията обяви, че през 2015 г. ще пусне на пазара смартфона Classic, с който се връща към корените си – физическата клавиатура и тъчпада. Въпросът, който остава неясен, е дали връщането към корените, ще даде нужното на BlackBerry, за да се изтласка нагоре.

Смартфонът с най-впечатляващ екран

Корейският технологичен концерт LG Electronics изненада всички със своя смартфон G3, наследника на LG G2, който пожъна големи успехи. Новото устройство може да се похвали с най-впечатляващия екран в света. 5,5-инчовият дисплей е с изключително тънка рамка и е с резолюция от 2560x1440 пиксела, каквато няма нито едно друго конкурентно устройство на пазара. Компанията поставя нови стандарти при картината, благодарение на гъстотата на пикселите от 538ppi на Quad HD дисплея.

Xiaomi

Китайските играчи на пазара на мобилни устройства се превърнаха в сериозен фактор и истинска заплаха за гиганти като Apple и Samsung, тъй като започнаха да превземат части от техните пазарни дялове. Това се случи благодарение на пускането на серия значително по-евтини устройства. Те привлякоха потребителите, които не могат да си позволят висок клас устройства като iPhone и Samsung Galaxy. Най-добрият пример за това е китайската компания Xiaomi, която влезе в топ 3 на най-големите производители на смартфони в света.

Walkman

Sony реши да възроди от пепелта своя прочут музикален плейър Walkman, вдъхвайки му нов живот. 35 години след излизането на първото устройство с тази марка на пазара се появи ново, което ни най-малко не прилича на оригиналния касетофон от 1979 г. Устройството, което струва 700 долара, е насочено към високия клас потребители, а целта му е да бъде конкурент на прочутия iPod на Apple. То разполага със 128 гигабайта памет за музикални файлове, които са с изключително високо качество. И ако някога Walkman беше продукт за масовия потребител, днес то е насочено само към онези, които не се страхуват да платят повече за плейър, който спокойно може да бъде изместен от поредния смартфон.

Project Ara

Google изненада феновете на джаджите, представяйки модулния смартфон Project Ara, който може да бъде нагаждан според нуждите на потребителя. Хардуерният проект е особено интересен с това, че отделните компоненти на устройството могат да бъдат размествани. Проектът е в ранен стадий на развитие, но се очаква първата версия на смартфона да бъде пусната в началото на 2015 г. Целта на създателите му е потребителят сам да избира с какво да разполага телефонът му.

TrafficNews.bg