От Пловдив до прекрасната почивка на остров Тасос ви делят от 280 до 320 километра, зависи откъде ще минете - дали през новите КППТ-а или през планинския път – Златоград. Както и да го погледнеш пътят е съизмерим с този до родното море.

Най-близкият остров на гръцкото море е любима дестинация на много българи. Тасос е запазил самобитността на Черноморието от комунизма, но го предлага с удобствата на съвременните плажове. Освен това там не се плащат 25 лева за чадър и шезлонг.  Там с едно фрапе от 3 евро или бира от 2 евро може да лежите цял ден на сянка.

На Тасос необятни пясъчни плажове няма, така че ако търсите именно това, по-добре не тръгвайте. За любителите на уединените места, екзотичните плажове, прозрачната вода и липсата на водорасли – това е точното място. Влюбените в пътуването също ще попаднат на дестинации за изследване. Обикаляйки Тасос с кола ще видите хиляди декари маслинови гори, нацъфтели зокуми, пинии, широколистни и иглолистни гори. Няма да намерите километрични плажни ивици, но зад всяка скала ще изскочи неописуем залив и закътан плаж.

Цялата обиколка на острова  е малко на 100 километра, но изкушени от красотите на панорамния път ще спирате често, а със слизането до уникални плажове ще обикаляте няколко дни. Край стръмните брегове на изток има приказно красиви кътчета на скътани в дълбоко врязали се в сушата заливи с малки ивици от пясък. До тях се стига по черни пътища или стръмни пътеки, но гарантирано ще сте само вие. Това е идеална възможност за любителите на скуба дайвинга, тъй като на такива места морската фауна е особено богата - различни видове риби, морски звезди, миди, морски кончета, охлюви и морски таралежи. Има много места, на които човек може да си направи панорамни снимки на морето и красиви заливчета.

Едно такова място е Ливади. Плажът се намира точно под известния манастир “Архангел Михаил” и предлага изключителен пейзаж. До него се стига по черен път, отбелязан с табела на панорамния. Пясъчен плаж с ясни води, до който има и възможност за къмпингуване.

Любимото място на гръцките младежи е плажът Алики, разположен на полуостров. Кристално чисти тюркоазени води, уникално комбинирани с пясъчен плаж и скална секция за лежане. От другата страна на плажа е археологически обект - древен театър. За да стигнете до плажа трябва да минете през традиционна таверна. Aлики се намира на 35 км от Лименас и ако караш само по главния път, няма как да го пропуснеш.

Плажът Парадайз, разположен срещу остров Кинира, наистина с гордост носи името си. Пищна борова гора достига до златистия пясъчен плаж с кристално чисти плитки води, където ще намерите чадъри и бар.

Салиара - наричат го Мраморния плаж. Има най-изумителната тюркоазена вода, която преди сте виждали само на картички. Цветът й идва от безбройните малки мраморни камъчета по дъното, има ги и в началото на плажната ивица. Мраморният плаж се намира на източното крайбрежие на острова и до него може да се стигне само по черен 5-километров път, който може да хванете от плажа Makryammos в  столицата Лименас.

Макриамос може да се нарече най-уредения и атрактивен. Плажът се намира в края на Лименас. Има: плитки и кристални води, висок пясък, чадъри, ресторант, бар, детска площадка за деца до 12 години, с всички изисквания за безопасност. Винаги има спасител. Може да играете  тенис, билярд, пинг-понг, баскетбол, плажен футбол и волейбол. Най-интересен за децата е зоокътът до самия плаж. Макриамос има присъден „Син флаг” – награда от Фондацията за екологично образование (FEE).

Друг плаж предпочитан от семейства с малки деца е Пахи (Pachis Beach). Намира се в Скала Рахони и предлага атракции за децата, като водни колела, водни колелета, надуваеми водни пързалки и други. По голямата (за размерите на Тасос) плажна ивица с фин пясък има шезлонги, чадъри, два бийч бара на плажа, 2 ресторанта. В гората са разположени малки хотелчета и бунгала.

В южната част е Стария Лимани -  с плитки кристално чисти води, шезлонги, чадъри и много плажни  барове, узо и ресторант. Това място до старото пристанище в старата столица има Син флаг.

Плажа Глифонери, спокойно може да бъде наречен детски, заради дългото пространство плитка вода. Хората го харесват и заради факта, че непосредствено след пясъка започва гората – гарантирана сянка. Този плаж се намира в село  Скала Рахони  плажа не е организиран, тоест може и да няма шезлонги и чадъри, за това си носете. Има обаче механа, където може да се насладите на добра местна храна.

Най-дългата плажна пясъчна ивица на острова е Golden Beach, затова това е и най-известният плаж на острова. През юли и август тук е доста пренаселено и напомня на нашия курорт със същото име. Намира се на източния бряг, между Skala Potamia и Skala Panagia. Местните твърдят, че плажът е близо 3 километра, пълно е с шезлонги, чадъри, водни атракциони, игрища за волейбол, магазини и капанчета. В самия му край има две скали за скачане във водата. Този плаж също е удостоен с два сини флага.

Истински влюбените в екстремното непременно трябва да посетят Гьола! Мястото не е точно плаж, а естествена морска лагуна. Прозрачен воден басейн в скалите досами морето. Това е природен феномен с размери около 20 х 15 метра. Дотам се стига по 3-километров неасфалтиран път и след това около 15 минути ходене пеш. Красотата му тотално компенсира всички неудобства по пътя, както и липсата на пясък и сянка.

Накрая специално за дамите добавяме най-новата атракция на острова. От няколко години местен предприемач успя да развие бижутериен туризъм. В южната част на Тасос се издига красива сграда над пътя, която прилича на хасиенда. Това е фабрика за бижута, която вече официално е включена в туристическата обиколка на острова. Превръщането на фабриката в топ дестинация е заради ниските цени на златото, среброто, скъпоценните камъни. Освен това в огромния магазин, който се намира на партера може да намерите ключодържател от благороден метал на любимия отбор. Повярвайте - има и на пловдивските отбори!

Комплексът вече има хотелска част, заведения, паркинг, а от терасите се вижда прекрасния плаж.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg