Снегът вече се е превърнал в буйни реки, поляните са зелени, а вятърът гони облаците и носи дъжд и гръмотевици. Пролетта се изнизва и така, между бурите, поех на път през необятните Родопи.

Първата ми спирка е язовир Широка поляна. 

Летовници вече са заели местата край язовира. Тук-там има рибари, но за гъбите топлината още не е достатъчна. Поляните са зелени, а глухарчетата и лютичетата са нацъфтели. Следва язовир Доспат. 

Спирам на „гледката“ и продължавам към Борино. Остават ми още 9 км по тесен асфалтов път и пристигам в село Чала. То е разположено на 1400 м надморска височина сред тучни ливади и живописни панорами. 

Асфалтовият път тук свършва, за да ме посрещнат на прага – топло и сърдечно. В селото има няколко места за настаняване. Останали са 50-тина души местни хора, чиито деца отдавна са се устроили в чужбина. Надяват се селския туризъм да се развива защото красота по тия места има много. В късния следобед се отправям към връх Виденица (Гьоз тепе), който е най-високият в района. 

Пътеката е добре маркирана, широка и с леко изкачване. По пътя има два заслона на които разчитах при буря. 

До върха се стига за около час и половина. От него има хубава панорама към Борино, Ягодина, Орлово око и планините Славянка, Рила и Пирин. Местните казват, че при много ясно време се виждало Бяло море, но аз не съм сигурна. На върха отскоро се вее българският трибагреник. Има места за отдих и съзерцание. 

Също така някой беше оставил стих и подробно описание на върховете и местата до които поглед стига. На върха са правени многократно археологически проучвания. По данни от Уикипедия, през август 2002 при разкопки в района на върха е открита мраморна глава на римската императрица Юлия Паула, съпруга на император Елагабал. Находката е на археолози от експедицията „Родопи 2002 – Храмът на Дионис“.

Облаците вече са избледнели и опасността от буря е намаляла, затова не бързам по обратния път. 

Птиците пеят вечерните си песни, а меката светлина на майския залез над тучните поляни край селото изпълва очите ми и картата на фотоапарата. 

 

Този ден ми даде много повече отколкото очаквах.