Въпреки близостта си до нас, по-евтината валута и необятната си природа, Румъния остава извън списъка с желани дестинации на българския турист. Вероятно заради недостатъчното популяризиране от страна на румънските курорти и липсата на информация в сравнение с други държави, но северната ни съседка всъщност има богата история и разнообразна природа, които със сигурност биха заинтересували повечето пътешественици. Може би една от най-интригуващите истории е тази на загадъчния граф Дракула. Изправяме се пред трудната задача да разграничим историческите факти от легендите, в които образът му е обвит, за да можем да планираме едно истинско пътуване по стъпките на най-известния вампир. 

 

Сигишоара

Влад III Цепеш, както е истинското име на Дракула, е роден в градчето Сигишоара през 1431г. Романтичното градче, един от най-добре запазените средновековни градове в Европа, би било достатъчно привлекателно и без родната му къща. Дали е роден именно в ярко-жълтата къща, превърната днес в хотел-ресторант и музей, остава въпрос, на който сами да намерите отговор. Иначе градът много прилича на Пловдив в умален вариант - разположен е между хълмове и има стар град, от който се разкрива прекрасна гледка към река Търнава Маре, която разделя града на две части. В старинната част са съсредоточени и всички забележителности на Сигишоара. Часовниковата кула се извисява на 64 метра, над саксонската крепост от XIV в., чиито стени от близо километър ограждат старинния град. А часовникът на кулата-музей е направен от същите швейцарски майстори, които са изработили и известния часовник в Прага. В града има няколко храма, като най-впечатляващ от тях е готическата църква "Св. Никола", разположена на хълма. До нея се стига по училищните стълби - покрито дървено стълбище от близо 200 стъпала. В тяхното подножие е централният площад, на който са струпани кафенета, ресторанти и магазини за сувенири. 

Влад Цепеш напуска Сигишоара едва около 4-годишен, когато баща му, Влад Дракул заминава за Влахия, за да превземе влашкия трон. "Дракул" на румънски означава "дракон" и "дявол" - прозвище, което баща му си е спечелил като воин. Оттам идва и "Дракула" - синът на дявола.

 

Крепостта Поенари

Влад Дракул успява да превземе Влахия и управлява в периода 1436 - 1447г. След като е убит, синът му, Влад III Цепеш продължава да води борби за трона, като окончателно го завоюва през 1456г. Първото нещо, което прави в краткото си шестгодишно управление, е да отмъсти на нелоялните боляри, участвали в убийството на по-големия му брат. Част от тях набива на кол, а друга кара да извървят пеша пътя от столицата Търговище до гр.Поенари (над 100 км) без почивка. Оцелелите от похода работят по строежа на крепостта Поенари. Най-значимите дела на Цепеш са кампаниите срещу турците на юг от р. Дунав. Със стратегия на терор успява да прогони султан Мехмед I. След оттеглянето си от Влахия, обаче, султанът предприема хитър ход: поставя по-малкия брат на Влад Цепеш, Раду, до този момент пленник, начело на турските войски. Раду успява да прогони Влад чак до крепостта Поенари, откъдето Влад успява да избяга по време на обсадата, но става затворник на унгарския крал. Убит е през 1476г., а главата му е изпратена на султана. 

За да стигнете до крепостта днес е необходимо да изкачите 1850 стъпала, виещи се по сенчестия планинския склон над р. Арджеш (за сравнение, стъпалата са около два пъти повече от тези на паметника Шипка) по Трансфъгърашкото шосе. По време на изкачването имате възможност да отпочинете на обосебените затова кътчета, както и да прочетете интересни истории и легенди от информационните табла по трасето. А гледката от върха е вдъхновяваща. Макети на уреди за изтезаване и набити на кол тела биха стреснали децата и по-чувствителните посетители, но пък допринасят да се потопите изцяло в историята за Дракула, който безспорно е пребивавал на мястото. 

 

Букурещ

Днес, в стария град на Букурещ се намира Старият княжески съд, построен през XV в. от Влад Цепеш. Според легендата, той държал затворниците си под съда. Днес са останали само няколко стени, арки, надгробни паметници и една коринтска колона. Тук е и старата княжеска църква на Букурещ (Biseruca Curtea Veche) - това е и най-старата сграда в града, в която са запазени фрески от ХVІ век. Следите на Дракула в Букурещ са малко, защото той е управлявал оттам в изключително къс период от едва шест години.

 

Замъкът Бран

От гледна точка на историята, Влад III Цепеш е прекарал една-единствена нощ в замъка Бран. За сметка на това, замъкът е вдъхновил Брам Стокър да напише романа, който популяризира румънския владетел по целия свят. Самият Стокър е бил член на окултна ложа, което със сигурност е допринесло за очарованието му от вампири. Благодарение на ирландския автор, днес Бран е най-посещаваната туристическа дестинация в Трансилвания. Една от стаите на замъка е посветена изцяло на писателя и на историята на романа му. Замъкът е малък, понеже е изграден върху останките от средновековна крепост от XIII в, чиято цел е била да брани планинския проход. Поради тази причина, хилядите туристи са принудени да вървят в колона по един през тесните стълбища и коридори - предразположените към клаустрофобия категорично няма да се чувстват добре. В първата половина на XX в. замъкът е резиденция на кралското семейството, а впоследствие е конфискуван по време на комунистическия режим. Въпреки всичко, замъкът остава задължителна спирка за любителите на хоръра.    

Ако решите да се отправите на лов за вампири и да се насладите на красотите на румънската природа, планувайте повече време, тъй като трафикът в проходите е затруднен и се изчаква дълго, а високопланинските пътища са с остри завои. Който и маршрут да изберете ви предстои едно незабравимо приключение.