Плутон доскоро беше приет като деветата планета на Слънчевата система. Небесното тяло е 40 пъти по-далеч от Слънцето от Земята, като доскоро беше напълно неизследван.

Неговото съществуване теоретично е предсказано от американския астроном Пърсивал Ловел през 1915 г. Петнадесет години по-късно астрономът Клайд Уилям Томбо, служител на обсерваторията Ловел, открива планетата.

На 18 февруари 1930 г., след почти една година работа, Томбо открива възможно движещ се обект на снимките от 23 и 29 януари, а на 13 март 1930 г., след като обсерваторията получава други потвърждаващи снимки, новината за откритието е телеграфирана в обсерваторията в Харвардския университет, пише dir.bg.

Името "Плутон" за първи път е предложено от Венеция Бърни, единадесетгодишна ученичка от Оксфорд. Обектът получава официално името си на 24 март 1930 г.

76 години по-късно, през август 2006 г., в Асамблеята на Международния астрономически съюз, проведен в Прага, Плутон беше лишен от статута на планетата на Слънчевата система. Сега той е само "джудже планета."