На 21-ви ноември честваме Световния ден на телевизията. Той се отбелязва от 1996 г. , когато е проведен първият Световен телевизионен форум в Ню Йорк.

Историята на средството за масова комуникация, което забавлява и информира цели поколения в продължение на много десетилетия започва доста по-рано. Началото е поставено още в края на 19 век с предаването на изображения благодарение електричество, когато са създадени и първите версии на факс устройствата, пише Pzdnes.

Самата идея за електрическо предаване на подвижни изображения възниква горе долу, когато в научнофантастичната литература се появяват видеофонни устройства. Писатели-фантасти дори си представят, че някой ден светлината ще може да се предава по кабел, както това става със звука.

Тази идея се реализира на практика много десетилетия с появата на първите фиброоптични кабели. Самото превръщане на визуален образ в поток от електрически импулси за предаване на изображения е идея, която епрактически реализирана през 1881 г. с появата на пантелеграфа. Оттогава насам различни форми на сканиране се използват при всяка технология за предаване на изображения, включително и в телевизията. През 1884 г. германецът Паул Нипков патентова първата електромеханична телевизионна система.

През 1925 г. шотландският учен Джон Лоуджи Беърд пръв демонстрира предаване на движещи се силуети както и на движещи се монохромни изображения. Неговият сканиращ диск генерира изображение с резолюция от 30 реда, достатъчна за разпознаването на човешко лице. Демонстрацията на Беърд обикновено се приема за първото същинско телевизионно предаване.

- За изработката на първия телевизионен приемник Беърд използва стара кутия за шапки, велосипедни фарове, ножици, игли за кърпене, сандъче за чай и восък за печати.

През 1927 г. американецът Хърбър Юджин Айвс осъществява първото далечно предаване на подвижно изображение по кабел между градовете Вашингтон и Ню Йорк, както и чрез радиовълни от градчето Уипани. Началото на модерната телевизионна технология е поставено през 1933 г. от американския инженер от руски произход Владимир Зворикин, който се смята за създателя на кинескопа.  Зворикин успява да изобрети катодната тръба, която и до днес се явява главна част на повечето телевизори.

Най-ранното документирано използване на абревиатурата ТВ датира от 1948 г.

„Животът не имитира изкуството, животът имитира лоша телевизия“, е казал режисьорът Уди Алън.