Монета на стойност близо 8 млн. евро е част от колекцията на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Ценностите бяха иззети от прокуратурата в началото на годината като доказателства по разследванията, които текат срещу банкера.

Сред монетите е и американската “Двоен орел”, изсечена по време на първия мандат на президента Рузвелт. Тя е на стойност около 8 милиона евро. Смята се, че в света са останали само 7 монети от този вид, съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

„Не по-малко ценна е Ватиканската серия, от която са изсечени само 500. Почти всички монети в колекцията на Василев са от 20-и век, чисто злато“, уточни историкът.

Именно в НИМ е предадена за съхранение и колекцията от над 300 картини, собственост на Василев, която беше иззета от разследващите в началото на годината.

В музея от сбирката на банкера все още обаче не са пристигнали монетите, които се съхраняваха в КТБ, заради липсата на брониран автомобил.

Когато пристигне в музея, колекцията ще бъде подложена на експертиза, която да установи колко от парите в нея са истински.

„Монетите няма да бъдат изложени. Те са веществени доказателства по дела, ще бъдат запечатани и ще се отварят само в присъствието на адвокатите на Цветан Василев“, каза Димитров.

Той припомни, че много банки, включително и фалиралите, са имали колекции от културно-исторически ценности. „Първа частна банка имаше колекция от 3000 картини”, обясни директорът на НИМ.

Очаква се колекциите на Цветан Василев от картини, златни монети, статуетки и други произведения на изкуството, които прокуратурата иззе от централата на КТБ в София, да бъдат конфискувани в полза на държавата.

TrafficNews.bg