Часове преди тържествения залп на искрящата течност, с която цял свят вдига тост за Новата година, заредете се с малко теоретична подготовка по темата. Ще смаете всички с тези малко известни факти за шампанското, за които дори и патологичните бонвивани не са чували. 

В Нигерия се пие повече шампанско, отколкото във Франция

Да, дори като се има предвид, че 61% от нигерийците заработват по долар на ден, тази страна консумира повече шампанско, отколкото най-големият му производител Франция. За този факт, французите трябва да благодарят на африканските нефтени магнати и олигарси, които пият шампанско непрекъснато, харчейки за него около 1 млрд. долара годишно. Пият за цяла Нигерия.  

„Cristal” е с плоско дъно, за да не скрият бомба под бутилката

Това е една от знаменитите легенди в историята на шампанското. По-конкретно шампанското Cristal, което толкова обичат цветнокожите рапъри и други звезди на шоу бизнеса, първо е било създадено за руския цар Николай Втори, който изпитвал патологичен страх от покушения. По негово нареждане бутилките били направени от прозрачно стъкло, а дъното им - плоско. 

Първото шампанско е грешка на природата

Най-хубавите неща стават случайно. Хересът, микровълновата фуран, плодовият лед – всички тези чудесни придобивки на човечеството са се появили неочаквано на бял свят. Така е станало и с шампанското: остатъчна захар в кисело вино предизвикала вторична ферментация, която „газирала” най-плътно затворената бутилка – останалите експлоадирали. Случайното „изобретяване” на шампанското се приписва като заслуга на монаха Дом Периньон, откъдето е името и на една от най-прочутите днес марки, макар и да има исторически данни, че той смятал мехурчетата в напитката за дяволски изчадия и всячески се опитвал да се бори с тях. 

Първите бутилки шампанско били опасни за живота

Преди Адолф Жаксон да изобрети специалната телена оплетка за тапата, бутилките с шампанско били отваряни само в дълбоките изби, където отлежавали, защото често това било съпроводено с пръсването им на опасни малки стъклени шрапнели. За целта си имало специална длъжност, а човекът, който бил назначаван на нея, отварял бутилките със специална желязна маска – от XVI до XVIII век. 

Шампанското било нелегално до 1927 година

...докто французите не обявили 35 000 хектара с лозя в областта Шампан за официална производствена зона на пенливото вино..  

В пет бутилки шампанско има толкова мехурчета, колкото са звездите в Млечния път

Според изследванията на британски учени, в една бутилка „Брут” има 49 000 000 000 мехурчета, което се равнява на една пета от броя на звездите, регистрирани в галактиката Млечният път. Иначе казано, това означава, че ако изпиеш пет бутилки шампанско, ще стигнеш до звездите. 

Тапата излита от бутилката със скорост 40 км/час

Отново благодарности за британските учени, които с помощта на специална видеокамера изчислили скоростта на полета на тапата на шампанското. При налягане около 5-6 атмосфери, тя излита със стартова скорост 24,6 мили в час. 

Различните обеми носят имена на древни царе

Бутилките с шампанско са в различни обеми – от 0,375 литра (деми) до 35-литровата бутилка, равняваща се на половин човешки ръст, която се нарича мелхиседек по името на древен юдейски цар. Всички бутилки от 0,375 литра нагоре носят имената на древни юдейски царе:

Магнум - 1.5 л, еквивалент на 2 бутилки;

Йеровоам - 3 л (4 бутилки);

Ровоам - 4,5 л (6 бутилки);

Матусаил - 6 л (8 бутилки);

Салманазар - 9 л (12 бутилки);

Балтазар - 12 л (16 бутилки);

Навуходоносор - 15 л (20 бутилки);

Мелхиор - 18 л (24 бутилки);

Соломон - 25 л;

Примат - 27 л (36 бутилки);

Мелхиседек - 30 л (40 бутилки).

Най-скъпата бутилка струва  270 000$

Най-скъпото шампанско в света е Shipwrecked Heidseck. Ограниченото количество бутилки от него са на около 100 години, но са безобразно скъпи най-вече заради факта, че са извадени от претърпял корабокрушение кораб на морското дъно във Финския залив.

Има достатъчно за всички 

На планетата точно в този момент има около 1 милиард запечатани бутилки шампанско, което е достатъчно за по чаша, за всеки жител на света с население от 7 млрд. души.

TrafficNrews.bg