Доцентът Виктория Добринска и студентката Юлия Кишинова от Висшата школа по икономика в Русия публикуваха доклад за доходността от инвестициите в конструктори „Лего“. Според тях пластмасовите блокчета дават не по- малко от 11% годишен доход. Например комплектите от серията за Междузвездни Войни и Хари Потър превъзхождат по доходност акциите и облигациите на големи компании.

Старите комплекти от сериите се препродават няколко пъти по- скъпо от първоначалната си цена. Например купен през 2014 за 3,99 долара комплект "Междузвездни войни - Дарт Рейвън", едва година по- късно – през 2015 – та се е продавал за 28 долара и 46 цента. Печалбата в случая е 613 процента.

Изследването показва, че комплектите с неголямо количество блокчета – до 113 броя, носят 22% печалба годишно, с 16% повече от комплектите с 860 части. Възможна причина за това е, че по- малките комплекти се пускат в по- малък тираж. Изключение правят големите кутии с по 2000 кубчета, чиято доходност е над средната.

Любопитно дали това изследване ще накара руските олигарси да се отърват от активите си - нефт, газ и алуминий и да се насочат към легото.