Замръзналата ключалка на автомобила е един от най-често срещаните проблеми през зимата. Съществуват редица способи за излизане от ситуацията, като част от тях са нестандартни, но вършат работа. Ето няколко съвета на експерти, които твърдят, че тези действия помагат почти винаги.

На първо място трябва да се провери дали наистина всички врати са замръзнали. Понякога в колата може да се влезе дори през багажника, като се стигне до шофьорското място и съответно се стартира двигателят.

Какво обаче да правим, когато нито една от вратите не се отваря?

При по-новите автомобили дръжките на вратите са покрити с пластмаса, а ключалка няма. Замръзването при тях е малко вероятно, но все пак, ако се случи, трябва да се свали пластмасовата обвивка на дръжката. При тези с ключалка решенията са различни. Ако ключът не влиза, значи вътре има лед, който трябва да бъде разтопен.

Някои пробват със запалването на хартийка, вкарана в ключалката, но това невинаги е успешен подход. По-добре е, ако живеете наблизо, да отидете до дома си, да напълните една кана (или чайник) с топла вода (не гореща) и да полеете около ключалката. В случая обаче има опасност да се изгорите, а и водата може да попадне в самия механизъм. И съответно след това отново да замръзне.

По-правилното решение в случая е чайникът да се използва за друго. Водата се налива в чаша и металната част на ключа се потапя в нея. Трябва да се има предвид, че съвременните автомобилни ключове са с вграден чип на охранителна система и затова пластмасовата им част не бива да се мокри. И преди да се постави ключът в ключалката, той трябва да бъде бързо подсушен, за да не попада водата вътре.

Мнозина се опитват да стоплят ключалката с топлина от своято тяло. Трудно би се получило, най-много да ви замръзнат ръцете. Духане в ключалката също е безмислено и няма да помогне. Работа обаче би свършил сешоар, стига да имате достатъчно дълъг кабел, с който той да стигне до автомобила. Нагряването с топъл въздух ще размрази ключалката, но трябва да се действа внимателно – струята трябва се насочва на кратки интервали и на ниска мощност. В противен случай се съсипва боята.

В интернет се продават и специални ключодържатели за размразяване. Цената им е съвсем достъпна – 5-10 евро, като те работят с две батерийки. След активирането "жилото" излиза от устройството и се пъха в ключалката за 10 секунди. Ключодържателят има и фенерче, така че е полезен и нощем. Проблемът му е, че батериите бързо свършват, което означава, че трябва да носите резервни, а и е сравнително голям и го прави неудобен за носене в джоба, където са ключовете на колата. Освен това, винаги има опасност от активиране на "жилото", когато не трябва.

Това устройство действително помага, но може и да ви нарани случайно. По-доброто решение в случая е използването на запалка. С нея нагрявате металния край на ключа и след това го пъхате в ключалката (операцията се повтаря 2-3 пъти). Отново трябва да се внимава с пластмасовата част на ключа, която ще се разтопи при съприкосновение с огъня.

Съществува и друг начин за размразяване, но той е доста сложно изпълним на практика. Ако близо до вас има друг автомобил с работещ двигател, от неговия аспух може да се прекара маркуч и изгорелите газове да се насочат към ключалката. Това почти сигурно ще помогне, но в случая сте прекалено зависими от много обстоятелства – друга кола и съответно - забавянето на нейния шофьор, който вероятно бърза за работа, както и начилието на достатъчно дълъг маркуч.

По-бързото решение е да поискате запалката от другия автомобил. Тя се загрява до червено и след това се доближава до ключалката за около 30 секунди. Трябва обаче да се внимава, защото може да си изгорите пръстите и да повредите покритието на самата ключалка.

Как стои въпросът със специализираните средства? Едно от най-известните от тях е WD-40, което ще свърши работа, пише Днес.бг. Тук може да има проблем с неговата дюза, която рано или късно ще престане да работи. И тогава впръскването на течността в ключалката ще се окаже невъзможно.

По-разумният избор е да имате под ръка химически размразител, тоест тубичка със спиртосъдържаща течност. Този "течен ключ" е доста по-удобен за използване – махате капачката, поставяте го в ключалката и с едно натискане вкарвате течността. След около 10 секунди можете да използвате ключа и вратата най-вероятно ще се отвори.

Разбира се, всичко това са само част от способите за решаването на проблема със замръзналите ключалки. Но в повечето случаи те ще помогнат, когато температурите са под нулата, а автомобилът е покрит със сняг и лед.