През през 2016 година 65 годишният Анди Сас влиза в реанимацията в Саутхемптън, графство Хемпшър. Мъжът страдал от остра форма на пневмония, която развил след химиотерапия. Докторите решили да го поставят в изкуствена кома.

Когато кризата от заболяването минала, лекарите решили да пуснат в болничната стая домашния любимец на Анди – Теди, смесица между пудел и шнауцер. Чувайки лая на кучето, Сас дошъл в съзнание три дни преди планираното от докторите събуждане.

Шокираните лекари разрешили на Теди да посещава стопанина си ежедневно. Резултатът не закъснял, Анди бил изписан от болницата седмица по- рано, отколкото трябвало.

„Тед е прекрасно куче. Той е умен, нежен, верен, весел, отгоре на това има характер. Той буквално открадна сърцето ми от пръв поглед“, описва питомеца си британецът. Анди добавя, че преди години взел Тед от приют. „Винаги казвам на хората, че съм спасил Тед, а той мен“.

През 2017 година кучето получило специална награда от Кралското общество за защита на животните в Лондон. Скоро след това Сас завел Теди на курсове за терапевтични животни. През ноември 2018 кучето ги завършва успешно и сега работи в болници, хосписи и домове за възрастни хора из цялата страна. Според Анди, само с появата си Тед кара всички да се усмихват и пациентите, и медицинския персонал, и посетителите.

Превод и редакция: Trafficnews.bg