Лято е. Всички стягат куфарите за морския бряг, представяйки си прекрасни плажове и красиво море. Често обаче, стигайки на мястото за дългоочакваната почивка, заварваме боклуци на пясъка и във водата. Заради сериозни замърсявания миналото лято бяха затворени плажове в Лозенец и Варна, където пробите показаха наличие на бактерии над нормите.

Ще ни посрещнат ли и тази година мръсни плажове? И ще плуваме ли сред боклуци, фекалии и мътна вода? Това проверяват от Нова тв.  При тестовете на властите се мерят нивата на ентерококи и ешерихия коли, които предизвикват чревни инфекции. По тези показатели плажовете у нас се категоризират като лоши, задоволителни, добри и отлични.

Тази година 11 плажа могат да се похвалят с международния екосертификат „Син флаг”. Сред тях са „Оазис” в Царево, плажовете в „Дюни”, „Слънчев бряг”, „Слънчев ден”, Созопол, Поморие, „Свети Влас” и „Албена”.

С помощта на здравните инспекции екипът на телевизията е сравнил качеството на водата в някои от най-посещаваните плажове по родното Черноморие. Избрани са четири точки на юг и четири - на север, и са взети проби от тях. 

Вижте подробностите във ВИДЕОТО: