Оставете огромните тълпи от туристи във Франция или Италия и направете следващото си пътуване до една от най-малко посещаваните европейски държави.

Данните за туристите там са от годишния доклад на Международната организация по туризъм към ООН. За някои страни (включително Беларус и Словакия) липсват данни, така че тези нации не са взети под внимание в подреждането.

Вижте класацията на 10-те най-малко посещавани от чуждестранни туристи държави в Европа, представена от туристическия сайт SmarterTravel.com

10. Черна гора: 1 662 000 международни туристи

Черна гора е наречена "земя на шест континента", така че ако искате различна ваканция, трябва да дойдете тук. Това е едно от местата на света, където можете да плувате в Средиземно море сутрин и да карате ски в Алпите следобед. В страната може да се насладите и на разнообразна култура.

9. Сърбия: 1 281 000 международни туристи

Забравете Алпите - Сърбия е новото горещо място за ски, където можете да намерите празни склонове и предизвикателни терени. През цялата година столицата на Сърбия Белград привлича европейците, които искат да се забавляват в оживените барове и клубове. За по-тихи преживявания се отправете към прочутите национални паркове, които предлагат туризъм, водни спортове и много красива природа.

8. Армения: 1 260 000 международни туристи

По-добре нучете малко руски или арменски, ако искате да посетите Армения, тъй като тук малко се говори английски. За щастие не е нужно да говорите език, за да оцените средновековните манастири и красивата природа. Географията на Армения е много разнообразна - тя е дом на езера, дъждовни гори, планини и пещери.

7. Люксембург: 1 054 000 международни туристи

Обградена от Германия, Белгия и Франция, Люксембург е възхитителен микс от европейски влияния. Тази малка страна е лесна за обикаляне само за няколко дни, благодарение на своята отлична обществена транспортна мрежа, която се простира из цялата страна. Люксембург е втората най-богата държава в света и също и една от най-безопасните.

Освен това Люксембург е голяма на международната готварска сцена, тъй като има ресторанти с общо 11 звезди Мишлен.

6. Босна и Херцеговина: 777 000 международни туристи

Туристите пренебрегват Босна и Херцеговина в полза на съседна Хърватия, която се радва на повече от 13 милиона туристи годишно, и ако разгледате картата, може да откриете причината. При разпадането на бивша Югославия Хърватия получи почти всички плажове, оставяйки Босна и Херцеговина с второто най-късо крайбрежие в света. За щастие, има много повече какво да се види в страната, освен нейната (разбира се, красива) 12-мили дълга брегова линия.

Историческата столица Сараево беше почти унищожена по време на войната през 90-те години на миналия век, но този жизнен град сега е възроден и туристите започват да се завръщат.

5. Македония: 510 000 международни туристи

Македония обяви независимостта си от бивша Югославия през 1991 г. и сега е на прага да се присъедини към ЕС, така че посетете я сега, преди да стане твърде популярна или скъпа. Столицата на Балканската страна, Скопие, премина през масов правителствен проект през 2014 г., целящ подмладяване на града и привличане на повече туристи - затова сега ще откриете странен брой чисто нови паметници и статуи, разпръснати сред повече исторически структури. Макар Македония да няма крайбрежие, има много брегове под формата на големи, красиви езера като Охридското езеро, както и девствени планини и национални паркове, които привличат авантюристи.

4. Монако: 336 000 международни туристи

Втората най-малка страна в света, Монако, заема само 0.780 квадратни километра земя, граничеща с Франция и Средиземно море. Репутацията на страната като любима на най-богатите по света може да възпира някои туристи - приблизително 30% от жителите на Монако са милионери, а цената на живота определено отразява това. Дори ако можете само да си позволите еднодневна екскурзия, си струва да дойдете и да видите мега-яхтите, които се намират тук, световно известното казино и впечатляващия дворец, кацнал на върха на Монако.

3. Молдова: 121 000 международни туристи

Молдова е управлявана от османци, руснаци и румънци, но е станала независима държава през 1991 г. Разположена между Румъния и Украйна, тя може и да не остане една от най-малко посещаваните европейски държави за дълго, тъй като бюджетните авиокомпании започнаха редовни полети до столицата на Молдова , Кишинев, което я прави популярна уикенд дестинация за европейците. С обменен курс от 16.62 молдовски леи спрямо щатския долар, Молдова със сигурност е привлекателна дестинация за бюджетни пътници, търсещи култура, нощен живот и история.

2. Лихтенщайн: 69 000 международни туристи

Сгушена в Алпите между Швейцария и Австрия, Лихтенщайн има площ от само 62 квадратни километра. Липсата на международно летище в малката може да обясни защо тя е една от най-малко посещаваните в Европа, но е лесно да стигнете до нея с автобус или кола под наем от някоя от съседните страни.

Алпийското местоположение на Лихтенщайн я прави целогодишна дестинация, където няма да видите претъпкани ски писти или туристически пътеки. Това княжество обединява множество приказни замъци в малкото си пространство, като напомня на посетителите, че те наистина са в Стария свят на Европа.

1. Сан Марино: 60 000 международни туристи

Изцяло заобиколена от Италия, Сан Марино е петата най-малка страна в света. Тя е само 23,6 квадратни километра и затова е пренебрегвана от много туристи. Което е жалко, защото има толкова много неща да се видят в нея. Вземете кабинков лифт в планината Титан, разходете се през историческия център на града, датиращ от 13-и век, или се насладете на италианската кухня тук.