Сангита Бхатия, изследовател в Мазачузетския технологичен институт (MIT), разработва заместител на скъпите и неприятни изследвания с колоноскопия и ядрено-магнитен резонанс. 

При първоначалната си работа по проекта изследователката е разработила наночастици, които откриват туморите и се разграждат при взаимодействието си с ензимите, отделяни от раковите образувания, съобщаав Фокус. Разградените частици са достатъчно малки, за да се съберат и концентират в бъбреците, след което се отделят с урината.

В началото Бхатия е използвала инжекция за вкарване на наночастиците в тялото и лабораторни инструменти за анализ и откриване на маркерите на болестта в урината. Сега тя е създала хартиен тест подобен на тестовете за откриване на бременност, който вече е тестван върху лабораторни мишки с колоректални и белодробни злокачествени заболявания. 

В момента професорът разработва начин за прием на наночастиците чрез модифицирана бактерия, която се съдържа в йогурта. При взаимодействие с тумор, бактерията произвежда наночастици биомаркери.

Бхатия се надява новият метод да “трансформира диагностиката” и отбелязва, че е в процес на основаване на компания, която да комерсиализира теста. 90 процента от хората с колоректален рак могат да бъдат излекувани, ако заболяването бъде открито в ранен стадий. Но ранни диагнози се поставят само при 40 на сто от болните, като една от причините е малкият брой хора, които се изследват, сочат данни на Американското общество за ракови заболявания. 

TrafficNews.bg