Живеете ли в хубава къща с голям двор? А имате ли собствена библиотека, но не във хола, а на улицата, точно до личния ви автомобил? Американка, посветила живота си на книгите, може да се похвали именно с такава.

Няколко дни преди Коледа Шеръли Холърд осъществява една от своите мечти – да създаде свободна библиотека в родния си град Кор Дълейн, щата Айдахо. След като научава от местната власт, че ще има сериозни промени пред дома ѝ, решава да действа, пише Tialoto.bg.

„Ние трябваше да премахнем дърво, което е на над 110 години. Затова реших, че мога да го превърна в малка безплатна библиотека, което винаги съм желаела да направя“, разказва жената, която получила подкрепа от неправителствената организация „Little Free Library“ и така отрязаното на улицата ѝ дърво се превърнало в нещо много повече.

Холърд получава разрешение да издълбае дървото и да постави 3 рафтчета, на които да сложи книги, които да са на разположение на нея и съседите й. Благодарение на допълнително финансиране, тя успява да направи нещо много повече.

Миниатюрната библиотека в дървото, към която се стига по няколко стълби, е открита на 19 декември 2018-а. Тя разполага с осветление и специална вратичка, която да пази книгите от метеорологичните условия. Отвън е декорирана с миниатюрни книжки от дърво и изглежда като малка къщичка на горски животни, точно като от приказките.

Свободните библиотеки набират все повече популярност и у нас. Освен по морето, където бе направена първата преди години, вече няколко наши града разполагат с такива. Целта е всеки, който обича да чете, да си вземе книга безплатно, след което да я върне.