Позитивният ефект на съня върху физическото и емоционалното състояние на организма е резултат от цяла каскада от биохимични процеси, протичащи в тялото по време на сън.

В този период всеки орган буквално се очиства от натрупаните през будната фаза на денонощието отпадни продукти и възстановява функционалността си.

Учените отдавна са установили прякото влияние на съня върху най-важните органи на тялото. Оказва се, че някои от тях единствено по време на сън получават възможност за кратка възстановителна почивка, пише Puls.bg.

Мозък

По време на сън гръбначно-мозъчната течност, в която мозъкът плува, се изпомпва с по-интензивни темпове. Една от ключовите й роли е да отмива отпадните продукти, натрупани в отделните структури на мозъка, и да ги насочва към изнасяне от тялото. По-интензивното „хигиенизиране“ на мозъка докато спим е най-важният процес, подсигуряващ изчистването на съзнанието, за да се събудим отпочинали и свежи.

Сърце

Сърцето е един от органите, на които единствено сънят дава време за лека почивка от непрекъснатия им работен процес. Установено е, че в определени фази на съня сърдечната дейност се забавя до стойности, които са невъзможни за постигане в будно състояние. В този период се регистрират най-слабият пулс и най-ниското кръвно налягане за цялото денонощие. Това дава възможност на сърдечния мускул наистина да отпочине.

Бял дроб

Като неволеви процес, контролиран основно от вегетативната нервна систевма, дишането в будно състояние преминава през различни по интензивност интервали. По време на сън обаче то се забавя и навлиза в много по-равномерен период, даващ възможност за възстановяване на цялата мускулатура, която съдейства за непрекъснатия дихателен процес.

Мускулатура

По време на сън се установяват най-високите нива на растежен хормон. Той се секретира в хиповизата с най-висока интензивност именно докато спим. Той има ключова роля за възстановяване на мускулатурата и за укрепването й, както и за поддържането на ставите. Това е причина сънят да се посочва за изключително важен фактор в детска възраст, когато растежът на тялото е най-интензивен и изисква най-обилна секреция на растежен хормон.

Сънят има незаменима роля както за възстановяването на най-важните органи на тялото, така и за укрепване на техните функции. Това обяснява защо проявите и оплакванията при хронично безсъние и недоспиване са толкова разнообразни и защо последствията им може да бъдат много сериозни.