Багажът, който превозвате на борда на самолета, наречен още ръчен багаж, има ограничения за брой, размери и тегло, определяни индивидуално от различните авиокомпании.

Основни положения, свързани с ръчния багаж:

Допустимите размери на неговия обем при повечето нискотарифни авиокомпании са 55х40х20 см.

Максимално допустимото тегло при повечето авиокомпании е 10 кг.

При повечето авиокомпании ръчният багаж на всеки пътник трябва да бъде само 1 брой (куфар, сак, раница,торба, плик или др.)

В повечето случаи, при полет с нискотарифна авиокомпаня, децата нямат право на повече багаж, освен ръчен.

При полети в бизнес или първа класа на редовните авиокомпании, някои количествени ограничения за теглото на ръчния багаж отпадат, пише Bgnow.eu

Забележка:

Някои превозвачи налагат санкции на пътниците, които са превишили разрешеното тегло, броя или размера на ръчния багаж. Затова имайте предвид, че ограниченията трябва да бъдат стриктно спазвани. Ако ръчният Ви багаж надвишава разрешения размер или тегло, той може да се превози като регистриран багаж, при спазване на определения за него лимит.

Превоз на течности и козметика в ръчния багаж

Козметика (лосиони, гелове, шампоани, паста за зъби и др.), безалкохолни напитки и течни храни трябва да бъдат в пластмасови контейнери – максимален обем до 100 мл. Всички контейнери трябва да се поберат в една прозрачна найлонова торбичка с вместимост не повече от  1 л. Могат да бъдат направени до две изключения – превоз на храни за бебета и превоз на лекарства, необходими по време на полета.

Допълнителни вещи, пренасяни като ръчен багаж

Много авиокомпании (основно редовните) позволяват преноса на борда и на някои други вещи като:

Чанта с лаптоп (заедно със захранване и мишка);

Камера (в отделна чанта за фотографска техника или в чантата с ръчния багаж);

Други малки електронни елементи, телефони, музикални плейъри;

Чадър (с изключение на тези с остър връх)

Материали за четене (в ограничени количества);

Дамска чанта, чието съдържание трябва да е съобразено с изискванията по-горе.

Забележка:

Нискотарифните авиокомпании обикновено забраняват пренасянето на допълнителни вещи като ръчен багаж, така че горепосочените предмети трябва да бъдат опаковани в един ръчен багаж.