Независимо от факта, че в момента кралица Елизабет II е жива и здрава, вече е разработен щателен план за нейната смърт. Избрана е и кодовата дума, която да предаде новината по най-бързия възможен начин на управленските органи на Острова.

Докато смъртта на крал Джордж VI е сигнализирана с думите Hyde Park Corner, при кралица Елизабет II паролата е London Bridge is down, съобщава Independent.

Протоколът, според The ​​Guardian, налага министър-председателят да бъде събуден, ако е в късните часове на нощта, и да бъде информиран от държавните служители за тъжното събитие.

Тези думи ще означават, че монархът е починал и е започнала операция London Bridge - високо организиран набор от събития, които в крайна сметка ще завършат с погребението на кралицата.

Глобалният център за реагиране на Министерството на външните работи, който се намира на неразкрито място в Лондон, веднага ще информира 15 правителства извън Обединеното кралство, на които кралицата също е държавен глава.

След това центърът ще предаде новината на останалите 36 държави от Британската общност, за които монархът е символична фигура в продължение на много десетилетия.

Не след дълго новината ще се разпространи от световните лидери до широката общественост, като тя ще бъде пусната на Press Association и глобалните медии едновременно.

Това прекъсва традицията BBC да е първата, която съобщава за смъртните случаи в кралското семейство. Докато смъртта на Джордж VI не е обявена до четири часа след кончината му, новината за смъртта на кралицата ще бъде много по-бързо разпространена.

Голяма част от медиите по света вече имат изготвени предварително новинарски материали за смъртта на Елизабет II. Смята се, че по въпроса дори са правени репетиции, като е използвано нарицателно име за монарха. Вече са ангажирани и експертите, които трябва да коментират подобна новина.

Кралица Елизабет II в момента е най-дълго управлявалият монарх в света. Тя е на престола в продължение на 65 години. Възкачва се на престола след смъртта на баща си на 6 февруари 1952 г.