Съгласно с една от теориите на мистицизма, човек, който е починал в деня на своето раждане, е изпълнил в пълна сила своето предназначение на Земята и си е отишъл, затваряйки зад себе си вълшебна врата. Да вярваме в това или не - това е избор на всеки от нас. Сега ние просто ще си спомним за знаменитостите, които си отидоха от тоя свят в същия ден на годината, в който и са се родили

На 29 август Ингрид Бергман, шведска и американска актриса, три пъти победителка в „Оскар”, е родена и... починала. Животът понякога предлага такива неща, които не можете да измислите нарочно. 

Ингрид Бергман, 29 август 1915-1982 

Шведска и американска актриса. Според AFI в рейтинга на Американския филмов институт - една от 100-те най-големите филмови звезди за 100 години, тя е на 4-то място. Три пъти носител на наградите "Оскар" и "Давид ди Донатело", четири пъти - наградата "Златен глобус", два пъти - наградата "Еми", първият носител на наградата "Тони" (1947).

Бергман умира от лимфом. Прахът й, както и завещала звездата, бил разпилян над пролива Скагерак, съединяващ Северно и Балтийско море.

Уилям Шекспир, 23 април, 1564-1616 

Английският поет и драматург често се смята за най-великия англоезичен писател и един от най-добрите драматурзи в света. Достигнатите до нас произведения, включително и писмени, съвместно с други автори, са 38 пиеси, 154 сонета, 4 стихотворения и 3 епитафии. Пиесите на Шекспир са преведени на всички основни езици и са поставени по-често от произведения на други драматурзи.

На посмъртната маска на поета, в под очите му се забелязва подутина, но какво заболяване се е крило под нея - засега е неизвестно.

Джордж Вашингтон Карвър, 5 януари 1864-1943 

Момчето, родено в семейство на роби, успява да стане велик учен и доказателство, че Америка е земя на възможности за всички хора.

Карвър изигра роля в развитието на нови приложения на южните култури, като фъстъци, сладки картофи и соя. Освен това той преподава на бедните южни фермери методите на сеитбообръщение и подобряване на почвата. Карвър стана известен като Човека на Фъстъка.

Майк Дъглас (Майкъл Делани Дауд-младши), 11 августа 1925 - 11 августа 2006

Майк е американски певец от епохата "Big Band", артист, водещ на телевизионни токшоу и актьор.

През 1990 година на артиста му откриват рак на простатата, но той успява да се излекува. Починал е, според думите на вдовицата му, заради една нелепост. Мъжът се изложил дълго време на слънце по време на игра на голф и починал от обезводняване. 

Грейс Брадли, 21 септември 1913 - 21 септември 2010

Американска актриса от киното, станала популярна през 30-те години на миналия век. През целия си живот е живяла с един мъж, също актьор - Уилям Бойд - до неговата смърт през 1972 година. А е починала в деня на раждането си от старост - била е на 97 години. 

 

Стивън Данъм, 14 септември 1964 - 14 септември 2012

Актьор от популярните филми "Мумия" и "Особено опасна". Починал е в болница от инфаркт на миокарда.

Франклин Д. Рузвелт-младши, 17 август 1914-1988

Известният адвокат е син на президента Франклин Делано Рузвелт и Елинор Рузвелт.

Мел Стрийт, 21 октомври 1935-1978

Изпълнител на американска кънтри музика. На 21 октомври, в деня на рождението и смъртта му, е имал рекорден дебют в кънтри класациите, - "Just Hangin 'On", а после е записал четири посмъртни песни. Кумирът му - Джордж Джонс, ги е пял на погребението му.

Сабиха Гьокчен, 22 март 1913 - 22 март 2001

Първата в света жена военен пилот, чието име носи летището в Истанбул. Тя е една от осемте приемни дъщери на първия президент на Турция Кемал Ататюрк.

 Гертруда Астор, 9 ноември 1887-1977 

Американката е първата жена актриса, която подписва договор с Universal Studios - това се случи още през 1915 година.

Алън Дръри, 2 септември 1918-1998 

Американски писател, който е написал книгата "Съвети и съгласие", за която спечели една от най-престижните награди на САЩ - Пулицър.

 

 

Сидни Беше, 14 май 1897-1959 

Джаз кларинетист и сопран саксофонист, който имаше голямо влияние върху музикантите от Северна Америка и допринесе за формирането на традиционния джаз в Европа.

На 64 години музикантът умира от рак.

Превод и редакция: TrafficNews.bg