Никой не харесва зъбобола. При най-малкия знак, че нещо не е наред, много от нас тичат при зъболекаря за пломба, а други изпадат в ужас.

Изследователите от Кралския Колеж в Лондон може да са намерили по-добър начин за справяне с проблема с развалящите се зъби. Начин, който предполага не само запълването на дупките. Вместо това методът стимулира стволовите клетки в зъба да излекуват увреждането.

Обикновено материалът за пломбата, зъболекарският цимент, се състои от калций и някакъв силиконов продукт. Той покрива меката част вътре в зъба, която е изложена на външно влияние в случаи на кариеси и т.н. (което ни причинява болка), но остава в зъба на неопределен период от време. Тъй като никога не се разлага, пълнежът възпрепятства достигането на нормално минерално ниво на зъба, който никога не се възстановява напълно, твърди проучването, публикувано в Scientific Reports.

Когато зъбите ни са минимално увредени, тялото по естествен път произвежда дентин, тънък слой защитна обвивка, която обгръща зъба, предпазвайки го от външното влияние, което може да предизвика инфекция. Този процес не е достатъчно ефективен при по-големи увреждания (кариеси и т.н.), затова се налага посещение при зъболекаря.

Учените от Кралския Колеж в Лондон са разработили метод, който стимулира стволовите клетки, съдържащи се в зъба да произвеждат нов дентин. Методът позволява на зъбите да използват своята естествена биологична възможност да поправят по-големи кариеси, намалявайки нуждата от пълнежи или цимент.

 Лечението се осъществява чрез прилагане на биоразградими колагенови тампони, съдържащи малки дози от молекулите на GSK-3 (glycogen synthase kinase), в увредения зъб. Тампонът се разгражда с времето, за разлика от сега използваните зъболекарски пълнежи и се замества от новообразувания дентин.

Простотата на нашия подход го прави идеален клиничен дентален продукт за естествено лечение на големи кухини, осигурявайки както защита на зъба, така и възстановяване на дентина, обяснява водещият автор Пол Шарп в прессъобщението, цитиран от Мегавселена.

Една от малките молекули, използвани от учените за стимулиране на стволовите клетки, е Тайдглусиб (C19H14N2O2S ). Този GSK-3 инхибитор вече е преминавал клинични тестове, свързани с лечението на неврологични нарушения като Алцхаймер. Колагеновите тампони, използвани в лечението пък са клинично одобрени и търговски достъпни. Това означава, че методът бързо може да бъде прилаган в различни стоматологични клиники.

Това е истинска нова алтернатива на циментовите пломби, които трябва да се заменят след изтичането на определен период от време.