Когато пътуваме на почивка или по работа сме склонни да изпадаме в паника, че ще забравим нещо, което ни трябва. Затова често прекаляваме с взимането на излишен багаж, който в крайна сметка изобщо не ни трябва, а само заема място в куфара.

Книги с твърди корици 

Освен че са тежки, те са и неудобни за опаковане в куфара. Твърдите корици могат да наранят останалите дрехи и предмети в куфара ви, а и добавят тежест към багажа ви, заради която може да се наложи да доплащате на летището.

Личният ви сешоар 

В повечето хотели има сешоари и вероятно няма да е необходимо да ползвате вашия, колкото и да ви е любим. Той няма да ви трябва и ако отивате на лятна почивка. В топлите месеци косата съхне за минути, пише Actualno.com

Неща „за всеки случай“ 

Е, в повечето случаи тези неща не ви трябват и само ги разнасяте с вас насам-натам. Фенерчета, хапчета, които не пиете всеки ден и които не спадат в графа „за спешни случаи“, препълнени аптечки за първа помощ, специални портфейли за пътуване са все излишни предмети, които товарят багажа ви, а и могат да се закупят на място в повечето случаи, освен ако не отивате на абсолютно диво и откъснато от цивилизацията място.

Течности в несигурни опаковки 

Ако искате да вземете с вас отворения си течен сапун с дозатор, не го правете. Този вид опаковки са създадени да се използват без да се пренасят. Когато пътувате, купувайте си козметични продукти с плътно затварящи се капачки, за предпочитане на резба. Така няма да се разлеят и да намокрят всичките ви дрехи и пособия в куфара.

Взимате пособия, които се припокриват 

Независимо дали пътувате с приятелки или с партньора си, внимавайте да не взимате неща, които се припокриват с тези на останалите. На такива пътувания винаги можете да споделите паста за зъби, шампоан или лосион за слънце. Това ще направи носенето на багаж по-лесно за всички вас.

Нещо много ценно 

Известно е, че по време на пътувания и отсядания в хотели кражбите са много вероятни. Ако носите със себе си ценности, които далеч надхвърлят финансовата си стойност и не могат да бъдат заменени, не ги взимайте с вас.