Както вчера ви съобщихме, снощи вечерта в 20:00ч., наше време, се проведе официалната пресконференция на Apple, на която обявиха iPhone 6 и не само. Ето, всичко най-важно, което трябва да знаете от събитието.

iPhone 6 и iPhone 6 Plus

Apple стартираха своята презентация с новината, която всички очакваха - новия iPhone. Още с първите думи на CEO-то на Apple, Тим Кук, стана ясно, че телефонът ще се предлага в два различни размера – iPhone 6 (4.7 инча) и iPhone 6 Plus (5.5 инча).

Дизайнът също е претърпял някой основни промени. Плоските ръбове, които бяха въведени с iPhone 4, са заменени със заоблени, както при последният iPad.

Apple също така са направили и някой промени, за да отбележат големината на екрана при iPhone 6 Plus – началният екран ще може да се завърта в пейзажен изглед, което за пръв път се появява при iPhone.

Както се очакваше от актуализацията до iOS 8, iPhone 6 ще има нови функции свързани със спортуването – барометър, които освен, че ще измерва височината при изкачването на стълби, планини и т.н., но също така ще може да отчита дали тичате или карате колело и да измерва разстоянието, което сте изминали, за да може да следите тренировките си.

При камерата също има големи промени при автофокуса и видео функциите. Новият iPhones  ще заснема видео с резолюция 1080p и четири различни скорости на затвора: 30, 60, 120 и 240 кадъра в секунда, което значително ще подобри заснемането различни клипчета на забавен кадър.

Трите цвята, които се появиха с iPhone 5S (черен, сребрист и шампанско) остават и тук.

Мобилни разплащания

Още едно очаквано представяне стана факт – мобилните разплащания на Apple, които ще носят името Apple Pay, което всъщност представлява начин за мобилно разплащане, което ще може да се извършва само с вашия пръстов отпечатък, без да ви е нужна кредитна или дебитна карта.

Технологията е проектирана, така че когато поставите iPhone си до четец на NFC чипове ще може да извършите плащане само като поставите пръста, с така нареченото TouchID, което представлява вашия пръстов отпечатък. Информацията за вашата кредитна или дебитна карта ще се съхранява криптирано във вашият телефон, а добавянето на нова карта ще бъде изключително лесно.

 

Apple Watch

Най-накрая Apple разсеяха всички слухове и спекулации и обявиха Apple Watch, който на първо място ще показва часа като ще бъде изключително точен в рамките до 50 милисекунди. Часовникът ще се предлага с 6 различни вида каишки (като се започне от кожа и метал и се стигне до пластмасова с магнитно закопчаване), които ще могат да се сменят много лесно.

Тук отново се появява темата със спортуването – Apple Watch ще ви позволи да измервате и споделяте сърдечната си честота.

Също както и iPhone 6, часовникът ще се предлага в два различни размера и ще има налични 3 различни модела - Apple Watch, Apple Watch Sport (които ще бъде с по-здрава рамка) и Apple Watch Edition, който е изработен от 18-каратово злато.

Часовникът ще бъде съвместим с iPhone 5, 5С, 5S, 6 и 6 Plus.

Николай Камчев