Разделението между Inbox и Gmail е непонятно за някои потребители, затова си заслужава да се напишат няколко изречения за разликата между тях, обяснява Мартин Белтов от Smartnews.bg. 

Kонцепцията за Inbox не е нова, тя е от преди няколко години, но едва сега „Гугъл“ обяви приложението си. Разработката на самостоятелното приложение се е случвала сред служителите на компанията, докато се разработи цялостна концепция.

Доста възражения срещу някои от функциите са довеждали до ожесточени дискусии, дори в един от случаите ръководителят на екипа на Gmail приложението е изготвил презентация със заглавие „Вие не сте потребителите“ към разработчиците на Inbox по повод на някои от техните идеи за дизайн.

Реално причината за създаване на Inbox е било ограничението и филтрирането на типовете електронни писма, които получават потребителите. Gmail може да филтрира писмата по подобие на традиционите пощенски кутии – на желани и нежелани (спам). Голяма част от желаните писма включват и абонаменти, рекламни материали и други, които понякога „избутват“ останалите писма. 

Организацията на пощенската кутия е по час и дата на получаване, но това не е достатъчно според разработчиците на Inbox. Нужно е да се създаде система, която да обозначава и разпознава различните видове писма. Началните стъпки на това начинание бяха положени в Gmail, например, при поръчка от известен онлайн магазин системата автоматично отбелязва някои данни в заглавието на писмото.

Потребителите, които биха искали по-голям контрол и организация върху своите писма, имат нужда от изцяло нова система за сортиране. Това не представлява цялата потребителска база на Gmail. Едва ли всички имат нужда от толкова сложна функционалност, затова и „Гугъл“ реши да създаде Inbox като отделно приложение.

Впоследствие се оказа, че не е много правилно да се ограничават ползвателите на новото приложение само към услугите на Gmail, затова се добавя и възможност за агрегиране и на други електронни пощи. 

Разделението между Gmail – за масовите потребители, и Inbox за по-напредналите, като че ли е най-правилното решение.

TrafficNews.bg