Плажният бар Са Тринкса се намира на белите пясъци,с които остров Ибиса е толкова известен. През лятото, знаете, там е един безкраен купон с музика, палми и испански бири, пише Chr.bg

Но като много други плажни барове, Са Тринкса трябва да следва новите регулации. От тази година заведенията вече трябва да намалят музиката и дори бяха инсталирани специални ограничители, които да следят за нивото й.

„Хората идват тук заради музиката. И аз обичам спокойствие, когато не съм на работа, но това е Са Транксита“, казва Алваро, мениджър на бара.

Ограничението е до 65 децибела – по-силно от нормален разговор, но по-тихо от повечето прахосмукачки. 

Андреас Симон е част от групата активисти „Yes to Music“, които се борят срещу промените. Той разказва как властите инсталирали лимитър в един от баровете и въпреки, че часът бил 7:00 сутринта и мястото било празно, устройството показвало 72 децибела. Тогава собственикът ги попитал: „Сега кого ще глобите – морето, вълните, вятъра?“ Такъв универсален подход не работи и активистите искат отделно решение за всяко заведение – и ако то няма съседи наблизо, нека да пуска силна музика.

Те отбелязват, че правителството третира музиката като шум. Тя не е шум, а част от културата, и ако я няма, островът ще загине.

За последната година 3,2 милиона туристи са посетили Ибиса. За четирите Балеарски острова Ибиса, Форментера, Майорка и Менорка туризмът е 45% от БВП и урежда 1/3 от работните места.

Но разбирателството между туристическия сектор и местните е все по-трудно.

Висенте Торес Ферер е директор по туризма в Ибиса. Той мотивира мерките с това, че островът има едни от най-добрите дискотеки на света, където музиката може да е висока колкото си иска, но когато се пуска на открито, живущите трябва да се вземат под внимание. Също така, като голям проблем се изтъкват нелегалните партита в частни вили, които се състоят на открито и често продължават до много късно през нощта.

Други промени засягат затварянето на баровете. В западната част на Сан Антонио, баровете трябва да затварят в 3:00 вместо в 5:00 сутринта.

Ферер казва, че можете да продължите партито в някоя дискотека, но много хора твърдят, че това просто изкарва туристите на улицата, а Сан Антонио не разполага с много полиция за разлика от наркодилъри. Така се стимулира уличната престъпност.

Но защо има малко полиция? Ферер посочва правителството в Мадрид и орязването на бюджета от министър-председателя Мариано Рахой заради финансовата криза през 2008. Тя засяга целият свят и особено Испания. Това води и до ограничаване на харченето от администрацията.

Заради лошите политики и привидната безизходица, обществото сапочва да взима нещата във свои ръце. Много от местните жители искат да напуснат острова, а за последните 10 години много и са го направили. „Prou“ или „Достатъчно“ на местния каталонски пък е фейсбук група с 8 000 члена. Тяхната цел е да „защитават и предпазват Ибиса от прекалено много туристи, престъпност, незаконни строежи и екологични щети“.

Междувременно туристическият поток постепенно намалява. Вечният проблем между местните жители и туризма изглежда без универсално решение. В крайна сметка обаче трябва да се намери компромис, защото без туристи няма местни, а мез местни няма туристи.