Всяка домакиня знае, че по всяко време и във всяка ситуация може да се озове с петно на дрехата или да се наложи екстремно бързо да почисти обувките. Но добрата домакиня знае и много трикове, с които овладява проблема. От Novate събират някои от най – добрите решения за най – често срещаните петна и ни ги показват.

1. Следи от дезодорант

Белите петна върху дрехата от дезодоранта се появяват не само под мишниците, но и по самата дреха. Ако избършете с мокра кърпичка ще решите бързо проблема.

2. Вълнен пуловер

 

Вълнените продукти със сигурност имат много предимства, но има и огромни недостатъци. Ако вашият продукт боцка, го сложете в торба и го приберете във фризера за 10 часа. След това време го размразете в топла вода.

3. Непокорен цип

С течение на времето ципът на панталоните се износва и той се разкопчава лесно. Нанесете прозрачен лак по дължината му, за да подобрите сцеплението.

4. Сивкаво бельо

Ако бельото ви е изгубило белотата и са се появили жълти петна, може да го възстановите с борна киселина. Разредете 10 грама в 10 литра вода и накиснете прането за 2 часа. Ако дрехите са силно замърсени, ще се нуждаете от по-концентриран разтвор. Използвайте този метод само в крайни случаи и колкото е възможно по-рядко.

5. Бензин по дрехите

Премахването на петна от бензин не е лесна задача. Но етеричното масло ще помогне за справяне с проблема. Избършете петното с него и след това я изперете по обичайния начин.

6. Свити дрехи

Ако след изпиране дрехите ви са се свили, може да възвърнете формата им с бебешки шампоан. Сипете малко топла вода, добавете бебешки шампоан или балсам за коса и накиснете. След това сложете да изсъхне.

7. Пожълтяло бельо 

Използвайте калиев перманганат за възстановяване на пожълтялото бельо. Разтворете няколко кристала в чаша вода, за да придобие светлорозов оттенък. Полученият разтвор се разрежда с девет литра вода, добавя се малко прах за пране. В получения разтвор накиснете дрехите за 50 минути, след което го изперете по обичайния начин.

8. Ярки цветове

 

Ако любимите ви дрехи са загубили своя ярък цвят, изперете ги като добавите сол и оцет. Ако говорим за синтетични тъкани, добавете малко бял оцет. А при естествени материали, добавете 3-4 супени лъжици сол към праха.

9. Почистване на велур

Метално телче за миене на съдове може да се използва за почистване на сухи петна върху велур. Имайте предвид, че трябва да бъдете много внимателни, когато почиствате обувките по такъв начин, че да не повредите повърхността.

10. Свежест без пране

Често сезонни продукти, които са били в гардероба за по- дълго време време, придобиват неприятна миризма. Просто смесете вода и малко етерично масло и пръснете върху тях.

11. Петно от ютия

Ако сте изгорили малка част от дрехата с ютия, не я изхвърляйте. Опитайте да възстановите като  избършете с кърпа, потопена във водороден пероксид. Ако няма резултатът, покрийте петното с кърпа, напоена с пероксид, изгладете.

12. Петна от червени плодове

За махането им може да използвате само гореща вода. Просто разтегнете тъканта и изсипете вряла вода върху петното, докато изчезне. Този трик работи по-добре със синтетични тъкани.

Източник: Idei.bg