Google представиха новият си, произведен от Motorola, флагмансмартфон – Nexus 6 както и таблета Nexus 9. Както се очакваше и двете устройства имат убийствено добри характеристики. Nexus 6 ще притежава 5.96 инчов QHD дислплей с резолюция 2,560 x 1440 пиксела, четириядрен Qualcomm Snapdragon 805 2.7GHz процесор, 3GB RAM, 32GB памет, 13-мегапикселова камера, 2-мегапикселова предна камера, батерия с капацитет 3,200mAh и разбира се дългоочакваният Android 5.0 (Lollypop), която Google представиха заедно със Nexus устройствата.

Това не е просто най-големия Nexus до сега, но е първият смартфон, който ще притежава Android 5.0 (Lollypop). Новата платформа е създадена, за да улесни всекидневното използване на различни устройства - смартфони, таблети, телевизори и др. Lollipop идва с нов дизайн на интерфейса (Material Design), който ще осигори по-голям контрол на потребителя. Добавена е и нова функция за пестене на енергия, която може да осигури до 90 минути допълнително време за работа. Активирана е възможността за създаване на многобройни потребителски акаунти, режим за гости и опция за скриване на определено съдържание. Откриваме е и ново мултитаскинг меню и нови опции за отключване на устройствата чрез Bluetooth връзка с доверени устройства. Добавена е и защита срещу възстановяване на фабричните настройки, което трябва да затрудни крадците.

Екранът на Nexus 9 има резолюция 2048×1536 пиксела. Устройството стъпва на 64-битов процесор Nvidia K1 с тактова честота 2,3GHz, допълнен с 2GB RAM. Налични са 8-мегапикселова задна камера и предна с резолюция 1,6 мегапиксела. Предвидена е специална клавиатура, която се закрепва чрез магнит към Nexus 9 под два различни ъгъла, превръщайки таблета в компактен ноутбук.

Новите устройства на Google се очаква да бъдат пуснати в предварителна продажба в края на октомври, а ще бъдат налични през ноември.

Николай Камчев