С великански по размери терлик димитровградското село Крум ще кандидатства за книгата на рекордите Гинес.
Терликът е дълъг над 4 метра и тежи повече от 50 кг. Изплетен е от 20 майсторки на плетива в местното читалище, които го започнали след Богоявление.

Плетивото за великани ще бъде показано за първи път днес, когато за поредна година в село Крум се организира вече традиционният Празник на плетките по модел. За реализирането му тази година с проект читалището получава финансиране и по програмата „Пловдив`2019 европейска столица на културата“.

През 2006 г. жители на кърджалийското село Дъждовница направиха гигантски терлик, с който кандидатстваха за включване в книгата "Рекордите на Гинес". Той бе дълъг 2.5 метра, плетен на две куки в продължение на два месеца и изработен от над 6 килограма разноцветни прежди.

Историята на Книгата на рекордите на Гинес започва на 10 ноември 1951 г., когато Сър Хю Бивър, управител на пивоварната "Гинес", започва спор коя е най-бързата дивечова птица в Европа и разбира, че сигурно много подобни въпроси се повдигат всяка вечер в хилядите кръчми по света, но няма кой да ги разреши. Така се ражда идеята, че ако се създаде книга, която включва подобна информация, то тя може да стане популярна. През 1955 г. в Лондон е отпечатано първото издание. То бързо стига върха на британската класация за най-продавани книги. Общият тираж през последните няколко години е над 115 млн. екземпляра, излиза в над 100 страни по света, държи рекорда за авторска поредица и в по-големи тиражи се издава единствено Библията.

До момента България фигурира в книгата за рекорди Гинес с над 70 свои постижения.