Престижното издателство Lonely Planet публикува класация с най-полурянтите дестинации и градове за пътешествениците през 2019 година. Оказва се, че най-добрата за посещаване страна ще е Шри Ланка, а най-препоръчваният регион - италианският Пиемонт.

Класацията се изготвя възоснова на номинациине на стотици туристи, редактори и изследователи по целия свят. При избора са важни няколко критерия. Някои места са важни от гледна точка на безопасността, при други преобладава туристическия интерес, атрактивността или пък организираните там събития и фестивали. 

Някои дестинации могат да ви се сторят на пръв поглед опасни, както тази година, например, е с Мексико, но пък там изборът е бил повлиян от архитектурата, която със сигурност си струва да бъде видяна.

Lonely Planet често включва в класацията си и места, които са се възстановили от дълга, икономическа рецесия или пък от природна катастрофа. Тази година сред препоръчаните за посещение такива места бе Непал.

А за следващата година се препоръчва Шри Ланка.

"Тази страна в момента е на върха и пътуването дотам ще ви разкрие не само красиви гледки, но предлага и куп забележителности. След дълги години на гражданска война там тече истинско обновление", пише Lonely Planet. 

"Там ще открият това, което търсят адреналиновите туристи, екотуристите, почитателите на wellness и любителите на вкусна храна", твърдят още авторите на класацията. 

Богатият избор на планински турове, замъци и различни атракции са поставили на второ място Германия. И на трето е... Зимбабве.

Според Lonely Planet това е една от най-безопасните африкански държави, в която може да се насладите на десетки приподни атракции, превождани от водопадите Виктория.

Издателството се спира и на Китай, но и там предлага изненада. Докато повечето туристи се насочват към добре познатите градове като Пекин, Шанхай или Хонконг, Lonely Planet дава предпочитание на Шен-чен.

Това е един от най-бързо растящите градове в света. Именно там може да видите какъв е модерният Китай с ултрасъвременна архитектура, уникални храни и прекрасна, музикална сцена с неповторими концерти.

На върха сред градовете в класацията е и сръбският Нови Сад. "Градът е приютил грандиозния EXIT festival, чиято 20-та годишнина напълно отговаря на престижния статус "Европейски глад на младежда за 2019 година." Градът е постоянно оживен, дори и съседната му част Петроварадин вече приема туристи, след като бе направен ремонт на крепостта там", пише Lonely Planet.

Източник: pochivka.blitz.bg