Туристическият сайт Travelandleisure всяка година прави класация на най-добрите острови в Европа. Основните критерии, според които се оценяват островите са: природни и исторически забележителности, възможности за забавления, плажове, храна, гостоприемство и обща стойност на престоя. Победителите в тази класация са места не само с богата история, но и с невероятни гледки.

Всеки един от островите в тази класация си заслужава да бъде посетен.

Хубавото в случая е, че всички те се намират сравнително близо до България, а цели три от тях се намират на територията на южната ни съседка Гърция, пише Dariknews.bg

Ето победителите:

Парос, Гърция

Бели къщи, малки рибарски пристанища, пясъчни плажове и много вятърни мелници - това е пейзажът на Парос. Този остров е бил пощаден от масовия туризъм до началото на XXI век, когато разкази и снимки от него започват да се появяват в чуждестранни списания и уебсайтове.

Плодороден и изпълнен с аромат на мащерка, остров Парос е третият по големина Цикладски остров.

От дълбока древност той е бил известен с добива на бял мрамор, което е гарантирало просперитета на острова от древните времена до момента, когато този район вече се намирал под контрола на Рим.

През XIII век Парос е бил управляван от венецианските херцози от Наксос, а след това попада под контрола на турците през 1537г. и остава под тяхно управление до гръцката война за независимост. 

Островът е посещаван от много туристи, идват и сърфисти, които се възползват от силните ветрове в тази част на морето. Парос впечатлява с живописните лозя, разположените по хълмовете селца и с множеството маслинови горички.

Крит

Крит е най-големият остров на Гърция и най-южната точка на Европа. Известен е също като острова на Минотавъра от митологията. По-голямата част от острова е планинска, а 6 от върховете надвишават 2000 метра височина. Сред планинския пейзаж се крият много живописни долини и дефилета, като най-известното е Самария.

Скалистите брегове и безкрайни пясъци съставят плажната ивица на острова. Водата е чиста и прозрачна, но и много солена Най-топло е през юли и август, но и през зимата температурата не пада под 5 градуса. Морето става за плуване почти през цялата година. В югозападната част се намира Елафониси -малко островче, до което може да се стигне пеша, тъй като водата не надвишава 1 метър.

Крит има много исторически забележителности. Люлка е на една от най-древните цивилизации - минойската.

Хвар, Хърватия

Той е известен със своите лавандулови полета, както и със Стария град, който е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Тук моделът за отглеждане на маслинови дървета, създаден от ранните гръцки колонисти, е перфектно запазен през вековете. Някои от най-добрите вина на страната се произвеждат на Хвар.

Иския, Италия

Една легенда гласи, че остров Иския е възникнал след битката на Юпитер с титаните - разгневеният бог откъснал огромно парче скала от вулкана Етна и го запокитил срещу ненавистния Тифон. Скалният къс паднал в Неаполския залив. Термалните води са сълзите на Олимп, в които се заселват нимфи, гласи преданието.

Иския е сравнително голям остров с площ 46 кв. км. През последните 150 години островът се утвърждава като най-известния в Европа термален курорт.

Санторини, Гърция

Санторини е един от най-известните острови в Егейско море. Мястото, което се свързва с изгубената цивилизация на Атлантида в миналото и с най-големия вулканичен взрив в историята на човечеството.

Той се свързва още със зашеметяващи залези и морски гледки, разкриващи се от върха на стръмните скалисти брегове, прекрасна храна и местно вино.