Бира, шоколад, кафе и вино - това са някои от малките ни удоволствия, които глобалното затопляне може да направи по-редки и по-скъпи, твърдят учени. Увеличаването на екстремните топлинни вълни и сушата вероятно ще навредят в бъдеще на производството на ечемик, който е ключова съставка за бира, съобщава CBS. Загубите на добив на ечемик могат да достигнат до 17%, твърдят експерти. Това означава, че цената на бирата може да се удвои и дори да се отчете за инфлация, пише Actualno.bg. А в страни като Ирландия, където цената на варенето е вече висока, може да има утрояване на цените.

Съавторът на изследването Стив Дейвис от университета в Калифорния заяви, че проучването е направено да докаже, че измененията в климата ще се отразят на всички аспекти на живота ни. Според учени, които не са част от проучването, то може да се окаже по-добър начин за алармиране на общественото внимание относно проблемите с измененията на климата. Стив Дейвис е любител на IPA (тип бира) и споделя, че това проучване е родено от любов и страх. Той и колегите му разглеждат само взаимовръзката между топлинните вълни и сушата, а не общото затопляне, което обаче ще засегне и районите, в които зърнената култура расте.

"Едно от най-големите предизвикателства за нас като учени, изследващи промените в климата и храната, е да илюстрираме проблема на хората", казва Луис Зиска, експерт в американското министерство на земеделието. Все пак малко хора биха се оплакали, че глобалното затопляне ще унищожи реколтата от брюкселско зеле, пошегува се той.