На всеки 10 години в човешкия организъм настъпват неизбежни промени. Нещата зависят не само от гена, а и от начина ни на живот, храната, грижата за тялото и душата, физическата активност.

Но все пак с годините тялото и органите вече не са същите. Това е разликата между "млад" и "младеещ".

Как ни променя всяка декада, разказват експерти пред руското издание РБК.

От 20 до 30 години
В този период скелетът спира да се развива, но за укрепване на костите все така са нужни витамин D и калций. Забавя се обмяната на веществата, затова трябва да внимаваме какво ядем, да ограничим сладките неща и да следим индекса на телесната си маса – показател за определяне на здравословното тегло и за диагностициране на затлъстяване и недохранване. Тялото намалява производството на колаген, който отговаря за еластичността на кожата, забавят се процесът на обновяването ѝ и работата на потните жлези. Същевременно връзките между невроните укрепват, развива се челният лоб на мозъка, отговарящ за логическото мислене, хормоните се уравновесяват.

От 30 до 40 години
В тази възраст кръвоносните съдове постепенно губят еластичност, повишава се кръвното налягане, спада тонусът на мускулите и на човека са необходими повече физически упражнения и спорт. Намалява масата на костите и те стават по-крехки, костната тъкан се уплътнява. Ако водите заседнал и неподвижен начин на живот, мускулните влакна се топят и се заместват от мазнини. Това е най-успешният период в интелектуалното развитие: човек има повече опит и знания, по-рядко се поддава на хормонални атаки. В тази възраст при мъжете и жените започват да се появяват бели коси заради намалената активност на меланоцитите - клетките, които образуват пигмента меланин.

От 40 до 50 години
Около петото десетилетие човешкият мозък губи ежедневно до 10 000 нервни клетки и 1-2 процента мускулна маса годишно. У жените значително се понижава нивото на естрогена и в резултат на това се повишава кръвното им налягане. Заради забавяне в обмяната на веществата активно се трупат мазнини, особено в областта на корема и талията. Ако не сте се хранили правилно и добре предишните години, може да започне износване на костите и ставите. Именно след 40-те у някои зрението значително се влошава. Много е важно да продължите да се занимавате със спорт за тренировка на мускулите и укрепване на сърцето.

От 50 до 60 години
В тази възраст рискът от нарушения в работата на стомаха и червата става висок. Някои развиват очно перде и дегенерация на ретината. Кожата продължава да губи еластичност, но този процес може да се забави с правилна грижа и начин на живот. Около 60-те започват да се разрушават клетките на практически всички телесни органи, включително мозъка. Това забавя познавателните способности и влошава паметта. Тогава към храната можете да добавите продукти за съхраняване на зрението и паметта. Спортувайте, но в съответствие с възможностите си, за да поддържате, а не да подронвате здравето си. За укрепване на мозъчните функции е важно да не прекратявате интелектуалните занимания. Четете, учете чужд език. А защо и да не се захванете с някой музикален инструмент?

От 60 до 70 години
Заради умирането на клетките работата на рецепторите се притъпява. Човек по-трудно различава миризми, вкусове и даже промяната в температурата. Някои мръзнат в жеги, други не усещат студ. Към 70-те г. гласът се изменя заради постоянно напрежение и разтягане на тъканите на ларинкса. Важно е да продължите да следите състоянието на сърцето си, да ходите на редовни изследвания при основните лекари, да внимавате с теглото. Физическата активност може да се снижи и замени с дълги разходки и плуване.

От 70 години нагоре
У хората на тази възраст процентът подкожна мазнина намалява, бръчките стават по-дълбоки и видими, а кожата - суха и отпусната. Възстановяването на тъканите се забавя, драскотините и раните зарастват по-бавно. Косата изтънява и пада, губи пигмент. Над 70 са разпространени болестите на костите и ставите, а мускулите атрофират дотолкова, че човек бързо се уморява даже при леко физическо натоварване. Спадат функциите на дихателната, храносмилателната и сърдечносъдовата система, страдат зрението, слухът, обонянието, осезанието. Възрастта влошава способността да се запаметят скорошни събития, но често се появяват спомени от предишни години, затова престарелите толкова обичат да разказват за младостта си. Със старостта идват и тревогата, песимизмът, депресията, безсънието. Затова въпреки многобройните физически проблеми в този период на живота е много важно да си запазиш доброто настроение и позитивната нагласа, да следиш храната си и да укрепваш организма, да излизаш повече на чист въздух.