Нов вид дрехи, които топлят пряко кожата, ще влагат енергия в това да загряват телата ни пряко, като по този начин хората ще спестяваме едновременно от сметките за енергия за отопляване на помещенията, но и ще намалим парниковите емисии, съобщи Ню сайънтист.

Почти половината от глобалната енергия се изразходва за отопляване на помещения. Това не е толкова разточително, защото, ако сградите са ледени, ще замръзнат тръбите. За да бъдат намалени парниковите емисии обаче, е добре да бъдат ограничени и разходите за отопление.

Затова Со И Куи от Станфордския университет и колегите му искат да променят начина, по който се топлим.

Екипът разработи метод за покриване на текстил с мрежа от сребърни нановлакна, като ги потопява в един вид "мастило" от наножички.

"Процесът на производство на плат с наножици е прост като боядисването - каза Куи. - Наножиците се задържат върху плата и образуват проводима мрежа, която може да отразява излъчваната от човешкото тяло топлина и така да ни е топло."

Обикновените дрехи осигуряват изолиращ слой, който улавя топлината до кожата. Материите обаче изпускат от топлината в околния въздух.

Нанооблеклата ще отразяват тази топлина обратно, но са достатъчно порьозни да пропускат влагата и хората да не се изпотяват.

Тъй като наножиците са електропроводими, ще е възможно дрехите да се затоплят допълнително, когато е необходимо.

"Само 1 волт може да затопли нанотъкан до 40 градуса Целзий. Тъй като електрическият ток е слаб, няма опасност от изгаряне. Това е като да държиш батерия ААА", обясняват учените.

TrafficNews.bg