Най-подходящото време за наблюдение на метеорния поток Греминиди ще бъде в нощта на 13 срещу 14 декември и през следващата нощ.

Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за настъпването на астрономическата зима и интересните явления през зимата.

Максимумът на метеорния поток Греминиди тази година ще бъде на 14 декември около 14:30 ч. с активност около 100 метеора на час. Предвид, че за нашите географски дължини максимума се пада през деня, най-подходящото време за наблюдения от България ще бъде през втората половина на нощта 13 срещу 14 декември и през следващата нощ – на 14 срещу 15 декември. 

На 14 декември Слънцето ще изгрее за София в 07:49 ч. и ще залезе в 16:53 ч. На същата дата Луната ще залезе в 23:34 ч. с 44% осветен диск – малко преди първа четвърт. Метеорният поток Геминиди се наблюдава до 17 декември, когато Земята преминава през облаци от космически частици, отделили се от астероида 3200 Phaethon“, допълни още Маркишки.