Част от милионерите и милиардерите по света харчат по 500 000 долара за паник стаи в техните имения, други крият имотите си от Google Maps, като по този начин държат живота си в тайна, търсейки по-голяма сигурност - както за самите себе си, така и за децата си.

Показността на богатството може да е снимка на Ники Минаж в нейното розово Lamborghini за 400 000 долара или пък самолета за 40 млн. долара на Марк Кюбан. Но част от богатите и известни хора предпочитат да не парадират с възможностите си в името на сигурността си.

„Поверителността и безопасността са изключително свързани на днешно време. Преди години основните притеснения бяха свързани с финансови загуби или пък измами, като банкови преводи и източване на кредитни карти“, казва Гари Хоулин, старши вицепрезидент на Gavin de Becker & Associates - компания, занимаваща се с охрана на богати личности, включително и от ЦРУ и Върховния съд.

„Днес повечето лична информация може да бъде набавена, както от интернет, така и от различните социални мрежи. Така всеки човек може да намери къде живеете, например, нещо, което преди бе неизвестно за широката общественост, или за вашите любими занимания с цел да се потърси среща с вас.

Ето защо богатите личности внимават вече изключително много при показността на своето състояние.

Вземете например Ким Кардашиан Уест. Кралицата на селфито е позната с позирането в своите профили с диамантите си, но след обир за около 10 млн. долара през 2016 г. тя все по-рядко споделя снимки с бижута, а освен това вече има и 24-часова охрана.

При други богаташи липсват подобни инциденти, но това не е повод да са потайни. Съоснователят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг и милиардерът Ричард Брансън винаги са криели личния си живот, докато знаменитости, като Дженифър Лоурънс и Мелиса МакКарти, излагат всичко на показ.

„Приоритетите на част от богатите и известните в последните години се промениха. Сега в челото на списъка им е тяхната сигурност“, казва Дейвид Форбс от Savills. Той допълва, че богатите харчат пари за яхти и самолети, но не желаят да привличат внимаванието върху себе си.

Те могат да блокират GPS-ите да локализират имота им или да премахнат къщата си от Google Street View, a защо не и наемането на архитекти за проект на скрита сграда, независимо дали става въпрос за подземен имот или скривалище.

Наскоро имение, което в основната си част се намира под земята, бе обявено за продан за 185 млн. долара. Други от знаменитостите изграждат паник стаи в имотите си, като заплащат за това до 500 000 долара, пише Business Insider.

Част от богаташите пък живеят в квартали, в които преминаването на колите на Google е забранено. Ето защо имението на Пол МакКартни, както и на Ким Кардашиан и Кание Уест, както и на други, сред които Дрейк, Лиза Мари Пресли, Майли Сайръс и т.н., не са на картата, писа наскоро Vanity Fair.

Днес вече е нормално богатите да харчат по над 1 млн. долара за охрана и системи за сигурност. Миналата година Facebook одобри разход от 10 млн. долара за охрана на семейството на Марк Закърбърг, което е с 3 млн. долара повече спрямо година по-рано. Поверителността и сигурността обаче са търсени не само вкъщи, но дори и по време на пътуване, защото ако управлявате Bentley кабрио, ще трябва да сте следвани от поне двама охранители.

Ето защо милиардерите избягват лукса в последните години, пише profit.bg. Закърбърг се придвижва с Acura или Volkswagen с цени от около 30 000 долара, докато Алис Уолтън шофира Ford F-150 от 2006 г. Също важи и за пътуванията из страната или в чужбина, като услугите на Gavin de Becker тогава се свеждат до осигуряване на тайни входове и изходи, както и предварително чекиране на багаж или стая в хотел.

„Нашите клиенти няма да бъдат забелязани да се разхождат из лобито на хотела или да чакат на рецепцията", споделя Хоулин.

Днес милиардери, главни изпълнителни директори на големи компании или знаменитости използват частни самолети, за да се придвижват.

Да, това не е евтино, тъй като полет от Ню Йорк до Лос Анжелис излиза около 25 000 долара в едната посока. Но за милиардерите и милионерите – сигурността и анонимността е безценна.