Обикаляме Европа, но освен сблъсъкът с различните култури, се сблъскваме и с различните вкусове – ястия, които са традиционни и който галят небцето ни.

Невинаги знаем кое да пробваме, защото изборът е огромен, а предложенията – повече от добри.

Затова и от сайта на ceoworld.biz препоръчват 10 ястия, които задължително да опитаме.

И №1 е… Българската баница

Изкушение за сетивата - фини кори и смес от яйца и сирене, запечени във фурна. Може да се яде топла или студена и независимо в коя част на деня я пробвате, тя ще е все така вкусна. Най-добрата страна на българската кухня – баницата. Можете да я опитате в различните й разновидности - спанак, лук, тиква. Просто чудесна!

№2 е каталунското брюле

Крем брюле е френски десерт, но най-добрият яйчен крем с карамел произхожда от северната испанска провинция Каталуния. Крем Каталан се приготвя на печката, а не във фурната и почти всеки реномиран ресторант в Барселона ще ви го сервира. Опитайте!

№3 е запазено за мусаката

Това ястие се сервира във всички страни на Балканите, даже и в Близкия Изток, но си остава гръцко. Картофи или патладжани, наслоени с мляно месо и домат и заляти със сос бешамел, завършен с чедър и във… фурната. Определено се препоръчва като един от деликатесите на комшиите.

№4 – словенски штрукли

Словения не може да се похвали като кулинарна дестинация, но пък се слави със средиземнорската си кухня, изумителното си прошуто, изисканите си сирена и… штрукли. Те наподобяват палачинките, в тях има естрагон и може да ги опитате само в столицата Любляна.

№5 в подредбата е за холандската херинга

Рибата е уникална на вкус с методите, които тамошните търговци използват, за да я запазят. Именно заради това тя се е превърнала във въплъщението на холандската кухня.

№6 е за палатшникен

Това изкушение идва от Австрия и наподободява доста по-голям и дебел вариант на палачинките. Често той се сервира със сладко от кайсии или бита сметана, но днес много по-често се поръчва с шоколад. Да ви е вкусно!

№7: Пица, паста…

Италия е тук и къде без нея – със своите пица и паста, известни по цял свят с вкуса си.

№8 – британският сандвич с бекон

Тук идва ред и на английската закуска, но не се обърквайте! Не става въпрос за типичните яйца на очи, шунка, домати и пудинг. По-малко известен е сандвичът с бекон, който обаче си заслужава опитването.

№9 е за кебабчето

Следва Босна и Херцеговина, със своите кебабчета. "Ако трябваше да изберете едно последно ястие, което да изядете, преди да станете напълно вегани, то препоръчваме именно кебабчетата", пишат от сайта. Те представляват колбаси от говеждо на скара, което се допълва от каймак, чедър, лук и хляб.

№10 - палачинки, чешки

На последно място в класацията е Чехия, но не заради богатия си асортимент от бири, а заради своите… палачинки, които се сервират навити и пълни със сладко. Нищо изненадващо, но пък са вкусни!