Документален филм на "Amazon" твърди, че древният философ Аполон от Тян, който проповядвал и правел чудеса, бил всъщност Божият син. Според него Исус реално бил гръцкият философ, който живял по същото време и можел да връща умрелите обратно към живота, предава "Daily mail".

Описанията на живота на Божия син и чудесата, които извършвал според Новия завет, можело да бъдат сбъркани с тези на проповедник Аполон от Тян.

Външната прилика между двамата била покъртителна, като има повече доказателства за съществуването на гръцкия философ.

Документалният филм "Библейски конспирации" предполага, че Исус може да бъде всъщност Аполон. "Лентата" не оспорва, че Божия син съществува като историческа фигура, но твърди, че животът на лицето, представено в Новия завет с извършването на чудеса и разпъването на кръст, може да е базиран върху този на гръцкия философ от Тян.

Той е роден през 3-4 век пр. Хр. в Централна Анатолия.

И Аполон, и Исус били изобразявани с дълги бради и проповядвали през първия век сл. Хр.

Филмът обяснява как първият се издига в обществото като извършва чудеса и натрупва последователи, подобно на Исус, пише в. "24 часа".

"Той стана ученик на Питагор, отрекъл се от плът, вино и жени. Не носеше обувки и оставяше косата и брадата си да растат дълго", посочват в документалната поредица.

В крайна сметка Аполон се превръща във виден мъдрец и така се прочува.

"Римският император Аврелиан се заклел да издигне храмове и статуи в негова чест. Имало ли е нещо по-свято от него тогава?", се казва още във филма.

"Той твърди, че е възстановил живота на мъртвите и е говорил за неща извън човешкия обсег. И за разлика от Исус, има доказателства, че Аполон действително съществува".

Някои обаче не вярват, че Аполон е бил нещо повече от философ и така коментарите за филма не са особено ласкави.

"Не отговаря на името си - не разкрива никакви библейски конспирации, само се опитва да хвърли съмнение върху Библията без никакви исторически доказателства или интервюта с надеждни експерти, просто чиста хипотеза", споделя зрител.

"Освен че авторите на този филм нямат действителни библейски знания, те цитират много митове, които не само са опровергани, но и са осмивани в богословски кръгове. В това видео няма експерти, няма теолози, само много риторични лъжи, които често се излъчват от еволюционисти и атеисти", посочва друг човек.

Снимка: pixabay