Сънят е много важен за нашето здраве. Въпреки че не разбираме напълно защо се нуждаем от него, ако не се наспим качествено, ефектът ще бъде видим на следващата сутрин. Именно поради тази причина трябва да се отнасяме изключително внимателно към собствения си сън и подготовката за него.

Ако имате проблеми със съня, е напълно възможно сами да сте виновни за голяма част от тях. Как е възможно? Просто преди лягане правите някои неща, които не ви позволяват да мигнете цяла нощ!

В тази статия ще ви разкажем повече за вредните навици, които ви пречат да се радвате на здрав сън и как да ги избегнете веднъж завинаги.

Използване на електронни устройства

Екраните на смартфоните, таблетите и ноутбуците излъчват светлина от синия спектър. Излагането на такава светлина потиска способността на организма да произвежда хормона на съня и създава проблеми със съня.

Най-простия начин да се избавите от този проблем е да спрете да използвате подобни джаджи минимум час преди да си легнете. Вместо да гледате екрана на смартфона или лаптопа, опитайте да намерите алтернативни неща, с които да запълните времето си. Можете да прочетете някоя книга или да медитирате. 

Лягате си по различно време

Когато през уикендите си позволявате да стоите будни до по-късно или изобщо не си лягате цяла нощ, разбивате вътрешния си ритъм. Връщането към обичайния режим на сън налага полагането на извънредни усилия.

За да решите този проблем, се старайте да си лягате по едно и също време, независимо дали са работни, или почивни дни. И е добре да забравите за петъчните сбирки с приятелки, които продължават до ранни зори.

Опитвате да заспите веднага, без подготовка

Естествено, че времето, когато мама ви четеше приказка за лека нощ, отдавна е отминало, но експертите смятат, че независимо от възрастта, всеки човек има нужда от релаксиращ период преди лягане. Ако не се опитате да се отпуснете, преди да заспите, е напълно възможно да прекарате една безсънна нощ, без значение колко сте уморени.

За да се избавите от този проблем, е добре да си отделите един час преди лягане. Постарайте се в първите 20 минути да направите всичко необходимо - да си измиете зъбите, да подготвите леглото и т.н., а в останалите 40 се отдайте на релаксиращи процедури - вземете и гореща вана или прочетете малко от някоя хубава книга. Така, когато дойде времето за сън, ще сте напълно готови.

Пиете кафе преди сън

Кофеинът е стимулатор и много хора не виждат нищо лошо в това да изпият по една чашка кафе след обяда. Това е огромна грешка! Половината количество от приятия кофеин излиза от организма до 5-6 часа след приема, т.е. дори след този период в организма ви ще има още кофеин.

Когато пиете кафе през втората половина на деня, означава, че сами се лишавате от възможността да заспите нормално. За щастие решението на проблема е изключително просто. Ако искате да си легнете преди полунощ, трябва да избягвате употребата на храни и напитки с високо съдържание на кофеин след 14:00 часа.

Прекалено обилна и засищаща вечеря

Когато се наложи да довършвате работата си до късно вечерта, се подкрепяте с обилна и засищаща вечеря. За съжаление, тя не само засища, но и се отразява на способността ви да заспите. След като в организма ви попадне голямо количество храна, метаболизмът ви се засилва. Подобни вечери създават и огромен дискомфорт, защото издутият корем ви пречи да лежите спокойно. Съчетанието на тези две неща превръща заспиването в огромен проблем. За да си го спестите, просто се старайте да вечеряте 2-3 часа преди лягане.

Физически упражнения преди лягане

Като се има предвид колко е натоварен животът ви, може да ви се стори напълно разумно да правите упражнения точно преди лягане. Въпреки че физическите упражнения са много полезни, когато натоварвате организма си точно преди сън, не му давате възможност да заспи нормално.

Физическата активност непосредствено преди лягане изкуствено повишава температурата на вашето тяло. За да заспите, тялото ви първо трябва да се отпусне и леко да понижи температурата си. На второ място, упражненията увеличават мозъчната активност, а допълнителното стимулиране пречи да се отпуснете и да заспите. Един съвет: ако много държите да правите физически упражнения преди да си легнете, опитайте се да се ограничите до най-лесните и релаксиращи, а по-тежките оставете за през деня.

Опитвате да си легнете прекалено рано

Здравият разум ви казва, че ако сутринта трябва да ставате рано, е добре предната вечер да си легнете по-рано. За съжаление, в този случай той греши! На пръв поглед това може да изглежда конструктивно, но ако си легнете прекалено рано, съвсем скоро ще ви бъде изключително трудно да заспите и ще бодърствате много по-дълго в очакване на съня.

За да избегнете въртенето в леглото и раздразнението, най-добре е да си легнете в момента, в който почувствате умора. 

Използване на спалнята за други неща

Хората използват спалните си за най-различни неща. Със сигурност поне веднъж сте гледали любимите си сериали в леглото, просто защото това е най-удобното място в дома ви. За съжаление, това може да се отрази негативно на съня ви.

Когато в спалнята се занимавате с неща, които нямат никакво отношение към съня, вашето тяло започва малко по малко да възприема това помещение като още едно работно място. В резултат на това, когато влезете в спалнята, то няма да започне да се отпуска, а ще продължи да бодърства.

Най-добре е спалнята и леглото ви да бъдат само място за сън и интимна близост. Така малко по малко ще научите тялото си автоматично да асоциира това място с отпускане и сън и ще започне да се държи по съответния начин, когато прекрачите прага на тази стая.

jenata.blitz.bg