Искате да пътувате, но нямате финансовата възможност? Е, можете да си я набавите. Спестяването на необходимата сума може да ви се вижда трудно, но със сигурност е постижимо. Просто следвайте тези стъпки.

1. Поставете си конкретна цел. Опишете точно къде ще отидете, за колко време. Изчислете ориентировъчно колко ще ви струват пътуването, хотелът, храната, какви ще са допълнителните разходи. Получената крайна сума е целта ви.

2. Мотивирайте се, като сложите снимка на дестинацията на десктопа на компютъра си или пък си носете такава в портмонето.

3. Улеснете спестяването. Отворете си отделна банкова сметка и влагайте в нея определена сума всеки месец или уредете сумата автоматично да се прехвърля от заплатата ви там. Ако всичките ви пари са на едно място, може да се изкушите да използвате фонда за почивката за друго.

4. Обявете плановете си публично. Разкажете за тях пред роднини и приятели. Така е много по-вероятно да се придържате към целта си, а не да се откажете при първата трудност.

5. Дръжте се отговорни за прогреса си. Има онлайн инструменти, които могат да ви помогнат. Такъв е Stickk – сайт, в който задавате целта си, а той ви изпраща напомняния и данни за напредъка.

6. Откажете се от плащането с карта. Ползвайте само кеш и вечер, когато се приберете, отделяте рестото, което сте получили при покупки през деня, за почивката.

7. Борете се с импулсивния шопинг. Той е проблем за много хора, но можете да го избегнете, като си наложите лесно правило – изчаквайте 24 или 48 часа, преди да си купите нещо, което сте харесали. През това време премислете внимателно дали то наистина ви трябва.

 

Expert.bg